Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključ u ruke

Nakon pet preseljenja obitelj Bijonda napokon u svome stanu

slunj2_PXL_kar_121217_821
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
18.12.2012.
u 09:00

"Sve je super. Najsretniji je sin jer više neće dijeliti sobu sa sestrom"

Kao ministar branitelja susrećem se s teškim situacijama. Nema veselih priča. Zato sam sretan što sada 23 obitelji napokon dobivaju ključeve svojih stanova. Nakon godina čekanja, došao je i taj trenutak da se usele. Ministarstvo će i dalje raditi na stambenom zbrinjavanju stradalnika Domovinskog rata. Zbrinuli smo hrvatske ratne vojne invalide s najvećim stupnjem oštećenja, velik dio udovica, a radimo i na braniteljima. Novina je što će na to sada imati pravo i branitelji koji nisu ranjeni ili oboljeli u Domovinskom ratu. Time se nikako neće oštetiti ratni vojni invalidi, nego izmjenama Zakona omogućujemo stambeno zbrinjavanje svih. Zahtjeva je sve više. Država skrbi za branitelje i ne dopuštam da se s vama politizira – poručio je ministar branitelja Predrag Matić na svečanosti u Slunju.

Pomogla i Vlada

Uručio je rješenja i ključeve za 23 stana hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Gradnju stanova u Ulici 14. Domobranske pukovnije 18 a, b i c financirali su Vlada RH, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo obrane te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Osim ministra, gradskih i županijskih čelnika, svečano otvorenje novouređenih stanova najviše je razveselilo nove stanare. Četveročlanoj obitelji Zdravka Bijonde ovo je bilo peto preseljenje, sada napokon i posljednje.

– Ovaj sam trenutak čekao punih dvadeset godina. U Slunju sam 17. Ranjen sam u Kamenici 1993. godine. Još ne vjerujem da je sve to istina. Kada je bio postavljen temeljni kamen, odbrojavali smo kada će zgrada biti dovršena. Rokovi su se pomicali pa je strpljenju već polako bio kraj. Kada su nam u petak javili da je u ponedjeljak dodjela ključeva, sreći nije bilo kraja – prepričao je u dahu Zdravko Bijonda.

Njegova supruga Sandra pažljivo je razgledavala novih 82,27 kvadrata. Međutim, najviše je uzbuđen bio njihov sin Toni. Dodjelu ključeva nije propustio, jer sada više neće morati dijeliti sobu sa svojom sestrom.

Gospodarski oporavak

– Prekrasan je. Raspored je odličan – divila se Josipa Jurčević.

Sa suprugom i troje djece dočekala je preseljenje u novi stan. Dosad su živjeli u četrdeset kvadrata.

– Ranjen sam prvi put 1991. godine. Devetnaest godina čekao sam da riješim stambeno pitanje. Napokon se više nećemo morati seliti – odahnuo je Ivan Jurčević.

Gradonačelnik Slunja Ivan Bogović podsjetio je da je Grad osigurao dio zemljišta, ali i komunalnu infrastrukturu.

– Ovime završava i važan dio naše obnove započet nakon povratka. Put je bio dug. Kriza je usporila razvoj i gospodarski napredak, ali potencijalni investitori daju nadu u bolje sutra. Veliku prepreku predstavlja problem državnog zemljišta, koji često stopira projekte i po nekoliko godina. I ovom prilikom molimo za brže rješavanje tog problema – rekao je Bogović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije