Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGLI OKVIRNI DOGOVOR

Nakon maratonskih pregovora u EU su prelomili: Što će biti zabranjeno umjetnoj inteligenciji

storyeditor/2023-12-09/PXL_REU_251023_105135035.jpg
SOO-HYEON KIM/ REUTERS
10.12.2023.
u 07:54

Zabranjuje se neselektivno prikupljanje snimki lica s interneta ili nadzornih snimki radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica.

Europski parlament i zemlje članice Europske unije postigli su okvirni dogovor o ključnim pravilima regulacije korištenja umjetne inteligencije u EU, kojim će se zajamčiti sigurnost umjetne inteligencije, ali i poštivanje temeljnih prava građana na tom području, uz istodobno poticanje ulaganja i istraživanja. Privremeni dogovor uključuje i upotrebu umjetne inteligencije u biometrijskom nadzoru od strane vlasti i regulaciju sustava poput ChatGPT-ja.

Prva svjetska sila

Dogovor će osigurati da EU postane prva svjetska sila koja će dobiti sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji, kojim se želi osigurati da proces razvoja i upotrebe umjetne inteligencije u Europi bude u potpunom skladu s pravima i vrijednostima Unije, uključujući i područja ljudskog nadzora, sigurnosti, privatnosti, transparentnosti, nediskriminacije i ekološke dobrobiti. Europska unija tim zakonom želi osigurati bolje uvjete za razvoj i upotrebu te inovativne tehnologije, koja može donijeti brojne koristi, poput bolje zdravstvene skrbi, sigurnijeg i čišćeg prijevoza, učinkovitije proizvodnje i jeftinije i održivije energije. Dogovor je postignut nakon intenzivnih trodnevnih pregovora, a u sljedećim danima još treba dogovoriti konačnu verziju budućeg zakona. Španjolsko predsjedništvo EU dogovor proglašava povijesnim.

POVEZANI ČLANCI:

Jednako misli i europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, koji pritom naglašava i činjenicu da Europska unija dogovorom o aktu o umjetnoj inteligenciji postaje prva zajednica koja uspostavlja jasna pravila za njezino korištenje, nazivajući novi zakon odskočnom daskom za startupove i istraživače u globalnom natjecanju na području umjetne inteligencije. "Ovo je povijesni dan. Europa se pozicionirala kao predvodnica shvaćajući važnost svoje uloge globalnog postavljača standarda", kazao je povjerenik Breton. I šefica Europske komisije Ursula von der Leyen ističe da novo zakonodavstvo predstavlja jedinstven pravni okvir za razvoj umjetne inteligencije, što će omogućiti razvoj tehnologije i pritom neće ugrožavati sigurnost i prava građana.

Dogovor predviđa da jezični sustavi poput ChatGPT-ja i sustavi umjetne inteligencije opće namjene (GPAI) moraju biti u skladu s obvezama transparentnosti prije nego što stignu na tržište, što uključuje izradu tehničke dokumentacije i usklađivanje s važećim zakonom EU o autorskim pravima i širenje detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za izobrazbu. Prijedlog sadrži i brojna ograničenja korištenja umjetne inteligencije. Neka od njih odnose se i na tijela progona.

U skupinu zabranjenih sustava koji predstavljaju neprihvatljiv rizik i koji se smatraju prijetnjom ljudima uvršteno je korištenje umjetne inteligencije za daljinsku biometrijsku identifikaciju "u stvarnom vremenu". Zabranjena je i "naknadna" daljinska biometrijska identifikacija na javnim mjestima, kao i biometrijska kategorizacija koja koristi osjetljive značajke (npr. rod, rasu, etničko podrijetlo, državljanstvo, vjeroispovijest ili političku orijentaciju) za prognostički rad policije koji se temelji na izradi profila, lokaciji ili prethodnom kriminalnom ponašanju pojedinca, za prepoznavanje emocija u području kaznenog progona.

POVEZANI ČLANCI:

Predviđene kazne

Zabranjuje se primjena takvih sustava na radnome mjestu i u obrazovnim ustanovama, kao i neselektivno prikupljanje snimki lica s interneta ili nadzornih snimki radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica, čime se krše temeljna ljudska prava i pravo na privatnost. Zabranjuje se i opće izvlačenje biometrijskih podataka s društvenih mreža. U slučaju kršenja predviđene su kazne u rasponu od 7,5 milijuna eura ili 1,5 posto prometa do 35 milijuna eura ili sedam posto globalnog prometa.

>> VIDEO U eksploziji spremnika plina u automobilu ozlijeđeno troje ljudi

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

PV
prcko.vita
11:22 10.12.2023.

Umjetna inteligencija na primjer među ostalim može analizirati ogromne količine podataka brže i preciznije od ljudi. To uključuje prepoznavanje uzoraka, identifikaciju trendova i izvlačenje korisnih informacija iz podataka. Umjetna inteligencija i njeni sustavi mogu učiti iz iskustva i prilagoditi svoje ponašanje na temelju novih informacija. Umjetna inteligencija može razumjeti i generirati ljudski jezik. Dakle, narode, ajmo realno, za kojeg more mi onda plaćamo više ove nesposobnjakoviće koji se nazivaju političari kada imamo na raspolaganju besplatnu umjetnu inteligenciju? Ili mislite da će umjetna inteligencija reći, nisam vam ja kriva što ste pustili da vam grad vodi 20 godina nesposobni drug tetejac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije