Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljeno četvrto suđenje B. Kolaku za ubojstvo ludbreškog mljekara

Nakon 13 godina traže DNK bljuvotine

Optuženi Branko Kolak
Foto: Marko Jurinec
23.10.2008.
u 23:53

VARAŽDIN – U studenome 1991. godine nakon ubojstva ludbreškog mljekara Antuna Bohneca, za koje se već četvrti put sudi Branku Kolaku (51) iz Kućana Lubdreškog, između ostalog je na mjestu događaja tijekom očevida u Bohnecovu umivaoniku pronađen sadržaj povraćanja.

Izuzete vlasi
Pokušano je tada vještačenje te bljuvotine, no u to vrijeme nije bilo moguće dokazati od koga ona potječe. Kako su se u međuvremenu usavršile metode vještačenja, a od 1995. godine primjenjuje se i DNK analiza, optužba je predložila da se od CKV-a neposredno ili preko PU varaždinske zatraži DNK povraćanog sadržaja, čime bi se moglo utvrditi potječe li on od ubijenog Bohneca ili pak okrivljenog Kolaka.

Ako u CKV-u postoje još neki izuzeti tragovi koji u ono vrijeme zbog tehničkih mogućnosti nisu mogli biti vještačeni, optužba je predložila da se i oni izvještače s pomoću DNK analize. Kolakov branitelj Marko Lapaine rekao je da je obrana upoznata s time te da su oni inzistirali već i prilikom 
triju prijašnjih suđenja 
da se upravo to učini, tim više što su tada izuzete 
vlasi koje je trebalo vještačiti, a za koje je utvrđeno da ne pripadaju okrivljeniku.

Svjedočio sin ubijenog
Obranu također zanima gdje su ovih 13 godina bili pohranjeni dokazi, te inzistira da se prije samog vještačenja utvrdi vjerodostojnost materijala i tragova za koje se predlaže DNK vještačenje, te 
da se ono proširi i na osobe za koje je dokazano da su u to vrijeme bile u prostoru u kojem je ubijen mljekar.

Osim ovog dokaznog prijedloga, koji je sudsko vijeće prihvatilo, traži se i ispitivanje svjedoka N. Kocijana, koji u četvrtak nije došao na raspravu.

U četvrtak su ispitani dr. Božidar Baćani, sudskomedicinski vještak te svjedoci Zoran Novak i Đuro Bohnec, sin ubijenog mljekara. Đ. Bohnec posvjedočio je da u to vrijeme nije bio u dobrim odnosima s vlastitim ocem.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije