Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor

Najprije ulazak u EU, a onda 
će Kukuriku sjesti za stol

'01.04.2013., Sibenik - Suncan dan Ivan Jakovcic, Istarski zupan i predsjednik IDS-a,  iskorsitio za setnju Sibenikom sa Dubravkom Svetlicic. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
24.06.2013.
u 08:05

SDP, odnosno Milanović, odgovorio je na Jakovčićevo pismo kojim je najveću vladajuću stranku pozvao na sastanak napisavši, otprilike, da će sastanak biti kada bude imao vremena.

Koalicijski sastanak vladajuće Kukuriku koalicije dogodit će se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dakle, nakon 1. srpnja. Načelni je to dogovor svih partnera: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Točan termin i mjesto sastanka još nisu dogovoreni.

Istarski raskol

Sastanak je zatražio IDS, odnosno njegov šef Ivan Jakovčić nakon lokalnih izbora, nezadovoljan odnosima u koaliciji, posebice na relaciji IDS-SDP. Te su dvije stranke prošle turbulentno razdoblje uoči i na lokalnim izborima jer su se u Istri raskolile (SDP je išao protiv IDS-a), a čak je i nekoliko puta prijetio izlaskom IDS-a iz koalicije jer sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem nema nikakvu komunikaciju. SDP je i EU izbore izgubio jer Jakovčića nije htio na listi za EU parlament. SDP, odnosno Milanović, odgovorio je na Jakovčićevo pismo kojim je najveću vladajuću stranku pozvao na sastanak napisavši, otprilike, da će sastanak biti kada bude imao vremena. U prvi mah se stvorio dojam da Milanović i dalje odbija komunikaciju s Jakovčićem, kojega je bio prozvao da IDS vodi kao mafijašku organizaciju, na što mu je on odgovorio da se prema Istri ponaša gore od Tuđmana 90-ih, ali sasvim je očito da Vladi sad najmanje treba da joj se rasipaju koalicijski partneri.

Smirio strasti

I HNS i HSU su za sastanak. Štoviše, u HNS-u kažu da je normalno da koalicijski partneri razgovaraju i da je šefica HNS-a Vesna Pusić razgovarala s Milanovićem o toj temi uz naglasak da je sastanak potreban.

– Kada je Milanović napisao da će sastanak biti kada bude imao vremena, doista je tako i mislio – kažu u HNS-u. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan nije odviše htio komentirati temu sastanka, ali je rekao da je logično da bude nakon 1. srpnja jer dotad treba riješiti sve u vezi s ulaskom u EU, što zahtijeva vrijeme. Jakovčić je pak smirio strasti o koalicijskim odnosima, primirio se i ne proziva Milanovića. Očito ne želi uprskati priliku za normalizaciju odnosa sa SDP-om, a možda se nada da će za manje od godinu dana ipak biti na Kukuriku listi za EU parlament ili će opet morati na izbore samostalno, što mu je prvi put bilo neuspješno.

>> Milanović visoko dignuo moralnu letvicu, samo je za prijatelje spušta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije