Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI 'BISER' BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Trump pozvao Putina da napadne NATO? Osudili ga neki republikanci, oglasio se i Charles Michel

18.02.2024.
u 07:01

Amerika troši više od svih ostalih članica zajedno. U prosincu je Savez objavio vojni proračun od 2,4 milijarde dolara za 2024., što je 12 posto više u odnosu na godinu prije. Ratnoj Ukrajini Amerikanci su osigurali 44 milijarde dolara od 2022., više nego bilo kojoj drugoj zemlji. Takve brojke pogoduju Donaldu Trumpu, “najgorem neprijatelju NATO-a čiji materinski jezik nije ruski”, kako su ga opisali neki mediji. Godine 2019. on je zadržao gotovo 400 milijuna dolara koje je Kongres odobrio Ukrajini jer druge članice NATO-a nisu pridonijele. “Zašto samo Sjedinjene Države ulažu? Njemačka, Francuska i druge zemlje trebale bi uložiti novac”, rekao je tadašnji američki predsjednik. Možda bi Trumpu trebalo ukazati da je najveću zlouporabu NATO-a izvršio SAD: invazija na Afganistan nakon 11. rujna bila je skup, mučan i dugotrajan fijasko koji nije imao nikakve veze sa sigurnošću Zapada, a Washington je tražio Savez da podupre invaziju

Komentara 25

Avatar McDonald
McDonald
07:29 18.02.2024.

Treba biti spreman na sve. Naoruzavat se do zuba, ali u tom procesu maksimalno zaobiti americku vojnu industriju. Pa barem na taj nacin vratiti kukavicje jaje u Trumpovo gnijezdo. Ovako turbulentnim Amerima vise se ne moze vjerovati niti rijeci. Europa se mora osloniti sama na sebe. Da se to moze dokaz su Poljaci - pouceni greskama iz proslosti, a uvidjevsi vrlo dobro u kojem smjeru stvari idu, postali su jedna od najmocnijih vojski starog kontinenta. E to je put kojim treba ici. Pogotovo Hrvatska, jer je cjelosti okruzena grabezljivcima.

CR
crocro
07:55 18.02.2024.

Kada bi Europa imala jedinstvenu vojsku i bila vojno neovisna od SAD-a, te uložila u dodatno naoružavanje, mogla bi biti najveća vojna sila na kugli zemaljskoj. Problem je nedovoljna ujedinjenost europskih zemalja a neke najjače i najvažnije vode tiha nadmetanja u svojoj gospodarskoj i vojnoj snazi. Europa se definitivno ne može pouzdati u SAD-a, a sve je to upravo načeo Trump, dolaskom na vlast. I dobro da je to stavio na znanje Europi, koja će se valja trgnuti iz polusna i sama poduzeti nužne mjere vlastite samoobrane. Vojni blokovi se jačaju i naoružavaju. Europa znači Americi više nego Amerika Europi. Mnogi podržavaju Trumpa koji će zavaditi svijet. Bidenu bilježe kikseve, a Trumpovi kiksevi su razarajući. Zar nije bolje spotaknuti se na bini, nego navlačiti Ruse na napadnu NATO. Sreća u nesreći je što to Rusi ne da neće, nego iscrpljeni nisu u stanju pobijediti NATO. Ujedinjena Europa mora postati globalna vojna velesila.

ŠI
Šime
08:01 18.02.2024.

Ako bi Europa bila samodostatna vojna sila,postavlja se pitanje kojoj bi se strani priklonila Srbija,a,vjerojatno i Mađarska?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije