Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI 'BISER' BIVŠEG PREDSJEDNIKA
Povratak na članak

Trump pozvao Putina da napadne NATO? Osudili ga neki republikanci, oglasio se i Charles Michel

Amerika troši više od svih ostalih članica zajedno. U prosincu je Savez objavio vojni proračun od 2,4 milijarde dolara za 2024., što je 12 posto više u odnosu na godinu prije. Ratnoj Ukrajini Amerikanci su osigurali 44 milijarde dolara od 2022., više nego bilo kojoj drugoj zemlji. Takve brojke pogoduju Donaldu Trumpu, “najgorem neprijatelju NATO-a čiji materinski jezik nije ruski”, kako su ga opisali neki mediji. Godine 2019. on je zadržao gotovo 400 milijuna dolara koje je Kongres odobrio Ukrajini jer druge članice NATO-a nisu pridonijele. “Zašto samo Sjedinjene Države ulažu? Njemačka, Francuska i druge zemlje trebale bi uložiti novac”, rekao je tadašnji američki predsjednik. Možda bi Trumpu trebalo ukazati da je najveću zlouporabu NATO-a izvršio SAD: invazija na Afganistan nakon 11. rujna bila je skup, mučan i dugotrajan fijasko koji nije imao nikakve veze sa sigurnošću Zapada, a Washington je tražio Savez da podupre invaziju

Komentari 25

Avatar McDonald
McDonald
07:29 18.02.2024.

Treba biti spreman na sve. Naoruzavat se do zuba, ali u tom procesu maksimalno zaobiti americku vojnu industriju. Pa barem na taj nacin vratiti kukavicje jaje u Trumpovo gnijezdo. Ovako turbulentnim Amerima vise se ne moze vjerovati niti rijeci. Europa se mora osloniti sama na sebe. Da se to moze dokaz su Poljaci - pouceni greskama iz proslosti, a uvidjevsi vrlo dobro u kojem smjeru stvari idu, postali su jedna od najmocnijih vojski starog kontinenta. E to je put kojim treba ici. Pogotovo Hrvatska, jer je cjelosti okruzena grabezljivcima.

VL
CR
crocro
07:55 18.02.2024.

Kada bi Europa imala jedinstvenu vojsku i bila vojno neovisna od SAD-a, te uložila u dodatno naoružavanje, mogla bi biti najveća vojna sila na kugli zemaljskoj. Problem je nedovoljna ujedinjenost europskih zemalja a neke najjače i najvažnije vode tiha nadmetanja u svojoj gospodarskoj i vojnoj snazi. Europa se definitivno ne može pouzdati u SAD-a, a sve je to upravo načeo Trump, dolaskom na vlast. I dobro da je to stavio na znanje Europi, koja će se valja trgnuti iz polusna i sama poduzeti nužne mjere vlastite samoobrane. Vojni blokovi se jačaju i naoružavaju. Europa znači Americi više nego Amerika Europi. Mnogi podržavaju Trumpa koji će zavaditi svijet. Bidenu bilježe kikseve, a Trumpovi kiksevi su razarajući. Zar nije bolje spotaknuti se na bini, nego navlačiti Ruse na napadnu NATO. Sreća u nesreći je što to Rusi ne da neće, nego iscrpljeni nisu u stanju pobijediti NATO. Ujedinjena Europa mora postati globalna vojna velesila.

VL
ŠI
Šime
08:01 18.02.2024.

Ako bi Europa bila samodostatna vojna sila,postavlja se pitanje kojoj bi se strani priklonila Srbija,a,vjerojatno i Mađarska?

VL
T7
Toro. 71
13:23 18.02.2024.

E homicu Švicarci imaju 4 tjedna godišnjeg plaćeno, a ti jadniče informira se malo!!

VL
Avatar Crni labud
Crni labud
17:11 18.02.2024.

Charles Michel se oglasio? Ma nemojte! Mora da se Trumpu tresu gaće jer se silno boji Charlesa Michela.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
09:00 18.02.2024.

Po čem je napad na AFG najveća zlouporaba...brkate uporno s drugom invazijom na Irak al OK !

VL
PO
poluprovokator
08:08 18.02.2024.

Rekao sam da Trump ima izrazito opasne namjere.

VL
ST
stomiovotreba
09:30 18.02.2024.

Budući predsjednik USA ima pravo - nema djabe ni u stare babe.

VL
PA
pasodoble12
10:55 18.02.2024.

Nije to jedina zloupotreba NATO-a. A je li to opet nešto Putin "prijeti"?

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
06:10 19.02.2024.

Kad se sve zbroji moze se zakljuciti da se Europa skroz od WW2 svercala na racun Amera i nije dovoljno ulagala u svoju vojnu industriju i generalno vojsku i sad im se to odbija od glavu. Mi smo vise ono "gender".

VL
LI
lider
23:03 18.02.2024.

Ove Trumpove izjave bi trebale biti sasvim dovoljne da nikada više ne bude predsjednik. Što se Srbije tiče ona i tako nije dio Europe, to dokazuje i komentar ove ofucane juhe gore.

VL
PV
prcko.vita
08:33 18.02.2024.

Nije Trump bilo tko, to je budući vladar svijeta, budući predsjednik USA. Kako znam da će pobjediti? Pa pogledajte protiv koga nastupa, senilni Biden koji mješa žive i mrtve, koji nije u stanju izgovoriti 3 rečenice da imaju smisla. Samo još fali da mu počnu mijenjati pelene na bini. Naravno da Trump gleda samo sve kroz dolar, zato je američka valuta svakim danom sve jača. To se vidi po kretanju tečaja. I lijepo Trump kaže, platite, inače ću pustiti Putina na vas. Europa na žalost nema takve pametne i hrabre ljude. Mi se i dalje kunemo u pravdu i demokraciju, ali ipak onaj tko ima dolare njega neće dirati, onaj koji je sirotinja...

VL
LU
luftbrenzzer
11:53 18.02.2024.

Evropske zemlje ne žele podignuti svoj udio na 2 % od BND jer ne žele uvrijediti Ameriku koja ima najmoćniju tiskaru novca, pa da se bez veze ne guraju kao košulja u stražnji procjep.

VL
Avatar Barbie 💋
Barbie 💋
09:46 18.02.2024.

Hahaha...pozvao Putina da napadne NATO...genijalno 😃. Trebao je netko poput Trumpa da pritisne Europu da oformi svoju vojsku.

VL
Avatar 🆇🆂🅰🆅🅸 🆉🅴🅻🆃🅾🅽
🆇🆂🅰🆅🅸 🆉🅴🅻🆃🅾🅽
07:46 18.02.2024.

Mene brine pitanje Švicarske, kako ta mala zemlja, bez nekih vojnih postrojbi uspijeva biti neovisna, neutralna i gospodarski jako snažna. Švicarska je velika anomalija, nešto kako je bila BiH u ex-Yu, jer izvlači vulo iz susjedstva, Europske Zone slobodne trgovine, pa i kompletnog svijeta. Švicarci i ostali slični - uvidjeti pravi put i čvršće se osloniti na zajedništvo jer ionako dobro žive od stabilnosti koja im je većinom omogućena Europskom slobodnom trgovinskom zonom (NATO)

VL
Avatar Bora_Čorba
Bora_Čorba
08:25 18.02.2024.

Bravo Trampe!! Sve bolji i bolji si!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.