Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva šefica socijaldemokrata

Nahles će se okrenuti borbi s Merkel tek kad riješi podjele u SPD-u

Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
24.04.2018.
u 11:26

U svojim kritikama uvijek je bila oštra i bez dlake na jeziku. Kada je pak bila dio vlade potpuno je provodila njezine ciljeve

Iako je i prije izvanrednog nedjeljnog kongresa njemačkih socijaldemokrata (SPD) slovila za najmoćniju ženu te stranke, Andrea Nahles sada je i službeno potvrdila svoju poziciju postavši prva žena na čelu SPD-a u njegovoj 155-godišnjoj povijesti.

U politici tri desetljeća

Bivša ministrica rada i socijalne skrbi u posljednjoj vladi velike koalicije pod vodstvom Angele Merkel i trenutačna čelnica SPD-ovih zastupnika u Bundestagu, unatoč tome što je s 47 godina relativno mlada, zapravo je prava veteranka njemačke politike.
U SPD ušla je 1988., s 18 godina, a široj javnosti postala je poznata 2003. godine kada se otvoreno suprotstavila reformi tržišta rada “Agenda 2010.” tadašnjeg kancelara i njezina stranačkog šefa Gerharda Schrödera.

Nahles je tada otišla u krajnje lijevo krilo stranke, a desetak godina kasnije ponovno se približila centru nakon što su njezini “lijevi” kolege kritizirali SPD-ov prijedlog najniže nadnice za rad koji je u konačnici vlada Angele Merkel, u kojoj je Nahles bila ministrica, prihvatila.

Nova šefica SPD-a diplomirala je germanistiku i politologiju. Živi u selu Weileru, na istom imanju na kojemu su živjeli njezini pradjed i prabaka. Praktična je katolkinja, ide na mise i bila je prva ministrantica u lokalnoj Župi svetog Kastora. Nakon prometne nesreće, ostala je invalid s teškim oštećenjem kuka. Rastavljena je i majka jedne djevojčice.

Polarizacija stranke

Tijekom tridesetogodišnje političke karijere postala je prepoznatljiva po britkom jeziku, bez ustručavanja svakome s čijim se mišljenjem ne slaže jasno kaže što o njemu misli.

Tako je jednom prilikom poručila konzervativnoj vladi da će joj “opaliti šamarčinu preko usta”, dok je drugom prilikom kancelarki Merkel tijekom govora u Bundestagu puštala melodiju iz “Pipi Duge Čarape”.

Tijekom posljednjih pregovora o sastavljanju velike koalicije s CDU-om i CSU-om, Nahles je bila jedna od predvodnica struje koja se zalagala za razgovore s Merkel i Horstom Seehoferom, smatrajući da SPD mora preuzeti odgovornost te da nacionalni interesi moraju biti iznad stranačkih.

S druge pak strane, najsnažnija oporba unutar stranke bili su joj i ostali članovi mladeži SPD-a, čija je i sama nekad bila predsjednica, te krajnje lijevo krilo stranke, koji se zalažu za potpuni zaokret ulijevo i vraćanje radnicima i, kako kažu, običnim, malim ljudima. Upravo ta podijeljenost stranke bit će najveći izazov za Nahles, jer već pri izboru i osvajanju samo 66 posto glasova (dosad su predsjednici izabirani s gotovo 99 posto podrške), postalo je jasno da SPD treba hitnu reformu. Ako i kada u tome uspije, Andrea Nahles moći će se okrenuti svome snu iz djetinjstva – borbi za mjesto njemačke kancelarke.

Ključne riječi

Komentara 2

RO
robertbruckner
20:52 24.04.2018.

Kak su ovi komunisti pametni govori i sama cinjenica da nemaju v celji svabiji niti jadno jedino tvornicu od 100 zaposljenih, za to je treba meti glovo, alji znodo se bolje od onih koji je imaju sto je tu unda idiot??????? on ke ima tvornicu, zaposljene ili komunisti z proznom tintarom, sakom ostovljam da som zakljuci.

RO
robertbruckner
20:50 24.04.2018.

dejte ovom mugacu na sljiki kaj bo upravljala njemackom i za 20 ljet svobi bodo hodalji prosit po svetu za svoje azilante hehehehehehe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije