Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Del Ponte navodno pismom obećala da će se založiti za Gotovinu

Nagađanja: Suđenje će čekati na slobodi?

goto_sudjenje.jpg
import
10.12.2005.
u 15:21

Među tvrdnjama hrvatskih medija  nakon uhićenja generala Ante Gotovine jučer se pojavila i informacija o navodnom pismenom obećanju Carle del Ponte Vladi Republike Hrvatske.

Prema tim navodima, u pismu je glavna haaška tužiteljica obećala kako će predložiti sudu da Gotovina suđenje dočeka na slobodi. Na pitanje o tome pismu ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt jučer je novinarima odgovorila kako ne može ništa komentirati te da će se “vidjeti u ponedjeljak”.

Slobodna je Dalmacija o tome pismu pisala pozivajući se na visokog bivšeg državnog dužnosnika. Međutim, zasad ta informacija nema potvrde, a na to pitanje nema komentara ni jedan od petorice branitelja generala Gotovine Marin Ivanović, koji će danas na put u Haag. Branitelji najavljuju da će podnijeti takav prijedlog sudu, ne kazavši kada bi to mogli učiniti, no u odvjetničkoj praksi to se čini kada ima najviše izgleda da sud optuženika pusti na slobodu. Valja reći i da Haaški sud ne pušta optuženike da se brane sa slobode, nego ih pušta samo do početka suđenja, a do sada su svi optuženici za suđenja bili u pritvoru.

- General Gotovina mora se pripremiti za razgovor s haaškim istražiteljima, koji smo već toliko puta tražili i koji se trebao obaviti još 1998. godine - kaže Ivanović.
Nakon očitovanja o krivnji, koje se očekuje u ponedjeljak u podne, počinje teći rok od 60 dana u kojem haaško tužiteljstvo treba obrani predati dokumente i dokaze na kojima temelji optužnicu. Osim toga, branitelji očekuju i dokumente potrebne za obranu i od hrvatske Vlade, među ostalim, vrpce sa snimkom brijunskog razgovora od 31. srpnja 1995. godine.

Može se procijeniti da Gotovina treba najmanje mjesec ili dva da se dobro pripremi za razgovor s istražiteljima, a nakon toga moguće je da odvjetnici zatraže njegovo puštanje na slobodu. No moguće je i da suđenje počne u nekom kraćem roku, za šest mjeseci, primjerice, jer Haaški sud svoj posao mora završavati. U tom slučaju puštanje na slobodu do početka suđenja ne bi ni bilo važno jer tada optuženici moraju biti u pritvoru. Gotovinin branitelj Ivanović bio je bez komentara i na tvrdnje da se Gotovina zapravo predao.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije