Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOROVO NASELJE

Nadbiskup Hranić blagoslovio gradilište nove crkve u Vukovaru

crkva
Foto: Branimir Bradarić
1/5
01.05.2015.
u 23:17

Ovo je jedan od najljepših dana u mojoj 40-godišnjoj svećeničkoj službi, rekao je župnik župe sv. Josipa Radnika, fra Vjenceslav Janjić

Na današnjem svečanom euharistijskom slavlju u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, a koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, blagoslovljen je gradilište buduće crkve sv. Josipa Radnika. Buduća crkva graditi će se u neposrednoj blizini OŠ Siniša Glavašević.

– Ovo je jedan od najljepših dana u mojoj 40-godišnjoj svećeničkoj službi. Vjerujem kako će još ove godine biti položeni temelji buduće nove crkve, rekao je župnik župe sv. Josipa Radnika, fra Vjenceslav Janjić. Pojasnio je kako je ovo zapravo treći pokušaj izgradnje crkve na ovoj lokaciji u Vukovaru, a da je prvi zabilježen još 1940. godine kada je bila planirana izgradnja župne crkve što je spriječio  Drugi svjetski rat.

- Drugi pokušaj dogodio se 2003. godine. Izrađeno je idejno rješenje i dobivena lokacijska dozvola. Papa je blagoslovio temeljni kamen, ali ekonomska kriza nije dozvolila početak izgradnje crkve, rekao je fra Janjić. Inače, župa sv. Josipa Radnika ustanovljena je još 1938. godine da bi 1946. bila ugašena. Njezin drugi život započeo je 1965. godine. Prisjećajući se tih godina župnik Flavian Šolz rekao je kako je došao u župu gdje nije bilo crkve tako da su se vjernici okupljali u jednoj iznajmljenoj kući.

– Gradit ćemo crkvu sa perspektivom da će ona možda uskoro postati i župna crkva. Srca su radosna zbog buduće gradnje crkve, istakao je nadbiskup Hranić. Spreman je i kamen temeljac za novu crkvu kojega je blagoslovio papa Ivan Pavao II tijekom svoje posjete Osijeku u lipnju 2003. godine. Ma kamenu temeljcu urezan je natpis: “Temeljni kamen za crkvu sv. Josipa Radnika Vukovar – Borovo naselje blagoslovio papa Ivan Pavao II. u Osijeku 7. lipnja 2003.”. Župa sv. Josipa Radnika broji oko 5000 katoličkih vjernika kojima je najbliža crkva oko 3,5 kilometra daleko. To je bio i jedan od razloga zašto je Nadbiskupijski Ordinarijat u Đakovu, koji je pravni vlasnik župe, odgovorio potvrdno na prijedlog gradnje nove crkve koji im je 2013. godine uputio fra Janjić.

>> Novi nadbiskup i metropolit đakovačko - osječki je Đuro Hranić

Komentara 14

MA
Malenkost
10:31 02.05.2015.

A za koga gradite!! Ma uskoro ce vam se sve izseliti iz tudmanove svicarske!!

GI
gilesfra007
09:41 02.05.2015.

Vau! Kako se u Vukovaru dize privreda. Ovime ce biti otvoreno jedno radno mjesto. Bravo.

SC
sc0rpion
08:56 02.05.2015.

da se sav taj novac uložio u tvornice a ne u crkve kojih ima i previše ne bi bilo toliko nezaposlenih niti siromašnih ali Kuharić i Bozanić su samo kritičari koliko ima nezaposlenih i siromašnih a od tih istih siromahaa sakupljaju novac za izgradnju novih crkvi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije