Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPLJENOST Pojedina ministarstva u Federaciji BiH uopće nemaju zaposlenih Hrvata ili ih je vrlo malo

Nacionalni balans loš, Hrvata nema u institucijama

17.06.2009.
u 23:00

U udarnom terminu prikazivanja dnevnika TV Hayat je u jednom prilogu na prilično tendenciozan način objavila sadržaj prema kojemu je Federalno ministarstvo okoliša i turizma popunjeno većinom kadrovima hrvatske nacionalnosti.

Iako je bilo objeda i druge naravi upućenih na račun ministra Nevenka Hercega, nacionalna struktura zaposlenih bila je ključna stvar. Prema svemu sudeći, nekomu je zasmetala činjenica što doista ovo ministarstvo po svom nacionalnom balansu na izvjestan način pokazuje kako bi trebao izgledati nacionalni balans i u ostalim institucijama Federacije BiH.

Naime, prema podacima o nacionalnoj strukturi tijela koja su u sastavu federalnih ministarstava i agencija, razvidno je da u “stigmatiziranom” ministarstvu radi 21 Bošnjak, 16 Hrvata, dva Srbina i jedan ostali. Isto tako, spomenuta nacionalna struktura mogla bi poslužiti i kao etalon za implementaciju jednakopravnog odnosa konstitutivnih naroda u Federaciji jer je već godinama isti prilično narušen.

U usporedbi, primjerice, s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, na čijem je čelu ministar Gavrilo Grahovac, a u kojem su od ukupno 35 zaposlenih samo dva Hrvata, uz 25 Bošnjaka, šest Srba i dva ostala, navodi na zaključak da u tom ministarstvu Federacija ne stanuje. Takvih primjera je mnoštvo, a jedna od drastičnijih je i u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja u kojem su od 30 zaposlenih 23 Bošnjaka, četiri Hrvata i dva Srbina. Samostalne federalne uprave i agencije opet su posebna priča, i to vrlo negativna kada je u pitanju nacionalni balans.

Tako u Federalnom zavodu za agropedologiju, od 21 zaposlenika, samo je jedan Hrvat, 19 Bošnjaka i jedan ostali. Slična je situacija i u Federalnom zavodu za programiranje gdje su od 25 zaposlenih samo tri Hrvata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije