Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna uprava FBiH

Na udaru poreznika 25 hrvatskih, šest bošnjačkih i tri međunarodne škole

Ilustracija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
18.10.2019.
u 20:53

Ovo je najbolji dokaz pristranosti institucija FBiH na štetu Hrvata, odnosno obrazovnih ustanova po hrvatskom planu

Porezna uprava Federacije BiH konačno je dostavila odgovor na upit na zastupničko pitanje koje su osnovne i srednje škole provjeravali njihovi inspektori posljednjih šest godina, pa se čak i na površan pogled mogao izvući zaključak da su se škole u kojima se nastava odvija na hrvatskom nastavnom planu i programu čak pet puta više našle na udaru federalnih inspektora. Kada se pak ima na umu kako je broj škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom nastavnom planu i programu četiri puta manji od škola u kojima se nastava odvija po bosanskom programu, onda ova razlika postaje još drastičnija.

Najbolji dokaz

Naime, da se zaključiti kako su 25 puta više puta provjeravane škole u koje idu djeca po hrvatskom nastavnom planu i programu nego što je obrnuti slučaj. Aktualni ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić, kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, uputio je pitanje prošle godine Poreznoj upravi Federacije BiH da mu se dostavi pojedinačno po županijama koje su škole kontrolirane po plaćanju i izmirenju svih obveza. Prvi upit postavio je gotovo prije godinu dana, nedugo nakon konstituiranja federalnog Doma.

Nakon prvotnog ignoriranja, Galić je u trima navratima zastražio da se dostave odgovori na vrlo jednostavan upit koji je uputio. Tek nedavno dobio je odgovor iz Porezne uprave Federacije BiH kojoj je na čelu Šerif Isović. 
“Ovo je najbolji dokaz pristranosti federalnih institucija na štetu Hrvata. Kada se uđe u podrobniju analizu, vidi se kako su u Tuzlanskoj ili Hercegovačko-neretvanskoj županiju inspektori tek provjeravali rad međunarodnih ili privatnih škola. S druge pak strane, sve su javne škole koje su u sustavu rada po hrvatskom nastavnom planu i programu na sustavnim provjerama i svojevrsnom udaru”, rekao je Galić za Večernjak. U odgovoru koji je dobio Galić navedeno je kako na području najvećih županija, Sarajevska i Zeničko-dobojska, u posljednjih šest godina nije bilo izvršenih inspekcijskih nadzora od nadležnih županijskih ureda - odsjeka za inspekcijski nadzor.

To pak govori samo po sebi. U Zapadnohercegovačkoj županiji provjeravan je rad čak osamnaest škola. Od toga je provjeravano 12 osnovnih i šest srednjih škola. Tijekom 2013. godine Prva i Druga osnovna škola u Širokom Brijegu našle su se pod budnim okom federalne inspekcije. Sljedeće godine provjeravana je Gimnazija fra Dominika Mandića, Srednja strukovna škola u Širokom Brijegu te osnovne škole u Vitini, Biogracima i Kočerinu. Tijekom 206. godine ponovno su kontrolirane Prva i Druga osnovna škola u Širokom Brijegu, kao i Srednja strukovna škola u ovome gradu, zatim Osnovna škola Ruđera Boškovića u Grudama, kao i Osnovna škola A. B. Šimića u toj općini.

KŠC u Bihaću

Tijekom 2017. godine poreznici su ponovno kontrolirali Gimnaziju fra Dominika Mandića, Osnovnu školu Francie Dallera u Viru kod Posušja te školu u Sovićima, Kočerinu te još jednom, u kratkom razdoblju, školu u Biogracima, Kočerinu i Srednju školu A. B. Šimića u Grudama. Najviše su se po provjerama zatim našle škole u Hercegbosanskoj županiji gdje su provedene četiri kontrole u osnovnim školama fra Lovre Karaule i Ivana Gorana Kovačića u Livnu te u Tomislavgradu Osnovna škola Ivana Mažuranića i fra Mije Čujića. Uz preostalih pet “bošnjačkih” škola, kontroliran je i rad Katoličkoga školskog centra u Bihaću, kao i međunarodne škole u Mostaru i Tuzli. 

Komentara 6

DI
Direkt
20:58 18.10.2019.

Hr cvijeće...

LA
larala
21:07 18.10.2019.

neka, škole u bih nemaju što raditi po hrvatskim nastavnom planu već po bosanskohercegovačkom. dosta je više širenja mržnje i trovanja djece raznim ideologijama. bih je bih, i domovina te djece, prihvatite to a, ne zamarajte ljude pričama od stoljeća šestog.

ZO
Zooltan
21:30 18.10.2019.

I sve škole treba privatizirati iznad četvrtog razreda osnovne kao za vrijeme kraljevine SHS.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije