Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela berba u Baranji

Na tržište stižu prve ovogodišnje domaće rajčice iz Belja

Foto: Belje
1/4
29.03.2022.
u 13:27

Hrvatska zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja itekako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim rajčicama – poručio je Tihomir Adam, predsjednik Uprave Belja plus

U stakleniku Belja u baranjskom Mitrovcu ubrane su prve ovogodišnje domaće rajčice. Staklenik se proteže na 4,5 hektra površine i s više od 126.000 biljaka jedan je od glavnih proizvođača domaće rajčice u Hrvatskoj. Zahvaljujući hidroponskom uzgoju, i idealnoj lokaciji u središtu Baranje koja osigurava izrazito veliku količinu sunčanih sati, Belje proizvodi domaću rajčicu osam mjeseci godišnje, od kraja ožujka do kraja studenog.

Foto: Belje

Proizvodnja rajčica u Belju započela je prije devet godina, a poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava od 2000 grla te bioplinsku elektranu koji se međusobno nadopunjuju i stvaraju preduvjete za uspješnu proizvodnju mlijeka, električne energije i rajčica.

- Kad imamo vlastitu proizvodnju hrane otporniji smo na velike poremećaje s kojima se susrećemo posljednjih godina. Danas potrošači jednostavno drugačije razmišljaju o hrani i njenom podrijetlu i sigurno više preferiraju domaće i svježe proizvode. Hrvatska u ovom trenutku zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja itekako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim grapolo, beef i cherry rajčicama koje uzgajamo u Mitrovcu – poručio je Tihomir Adam, predsjednik Uprave Belja plus.

Foto: Belje

- Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom i okusom prvih plodova koji će kroz dan-dva već biti na policama trgovačkih lanaca diljem zemlje. Kod nas se beru isključivo zrele rajčice koje se isti dan otpremaju u trgovine jer u stakleniku niti trebamo, niti imamo skladišni prostor. To je naša prednost, domaća proizvodnja rajčica koje su zrele ubrane pa do kupaca stižu svježe i ukusne – naveo je, pak, Robert Marković, rukovoditelj staklenika Mitrovac.

Za uzgoj rajčica se koristi isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida. Staklenikom kruže bumbari i svakodnevno oprašuju biljke. U stakleniku je 48 zaposlenih koji su prošle godine ubrali više od 2600 tona domaće rajčice, koliko se očekuje i u ovoj godini. 

VIDEO Nema više uzgoja životinja u kavezima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije