Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ograničavanje trgovanja ključnim robama

Vučković: Pšenice i kukuruza imamo dovoljno, a zabrana izvoza nije dopuštena u EU

storyeditor/2022-03-10/PXL_080714_8197187.jpg
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
11.03.2022.
u 23:20

Može li se zabraniti izvoz pšenice, pa i kukuruza, kojih cijena doseže povijesne rekorde – i čine i top 5 izvoznih proizvoda RH, uz šećer, ribu i čokoladu?

Dok bjesni rat u Ukrajini, zbog kojega mnogi predviđaju nove tektonske poremećaje na globalnom tržištu hrane, dramatičan rast cijena te negativan utjecaj na sve poljoprivredne proizvodnje, sve je više onih koji i u Hrvatskoj zazivaju “embargo” na izvoz esencijalnih proizvoda poput pšenice i kukuruza. Učinio je to jučer otvorenim pismom premijeru Plenkoviću i saborski zastupnik iz redova Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković, pozvavši ga da ozbiljno razmisli o zabrani izvoza žita kako bi se osigurale dovoljne količine za hrvatske potrebe.

Iako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dan prije najavila kako Vlada ide u “izvanrednu nabavu strateških roba” – kukuruza, pšenice, svinjskog i purećeg mesa, sjemenskog kukuruza i pšenice te ulja i mlijeka u vrijednosti 594,6 milijuna kuna, što je dvostruko više od trenutačne ukupne vrijednosti robnih zaliha, zajedno s neprehrambenim proizvodima, Hajduković iz toga iščitava tek “kako smo propustili na vrijeme popuniti zalihe žita kako bismo osigurali dovoljne količine za godišnju potrošnju”.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

No može li se zabraniti izvoz pšenice, pa i kukuruza, kojih cijena doseže povijesne rekorde – i čine i top 5 izvoznih proizvoda RH, uz šećer, ribu i čokoladu? Sluša li se o potezima mađarske vlade ovih dana, koji se “tumače” kao opća zabrana izvoza ključnih žitarica, reklo bi se da može. No ministrica to opovrgava, a tvrdi i kako smo samodostatni u pšenici i kukuruzu.

– U ovom trenutku imamo dovoljno zaliha i pred nama je važna sjetva, no određene količine će biti izvezene te ćemo pratiti kretanja. Ograničavanje vanjsko-trgovinske razmjene nije dozvoljeno u okviru europskog slobodnog tržišta. Pisanja o aktivnostima koja je poduzela, primjerice Mađarska nisu posve točna, uvedeno je pravo prvokupa od strane države, a što je izazvalo reakciju EK. Države članice ne mogu samostalno donositi trgovinske mjere jer je trgovinska politika zajednička politika EU – rekla je ministrica.

Foto: Marijan Sušenj/PIXSEL

Dodala je kako je na prošlotjednom izvanrednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede EU Komisija najavila niz koraka i izvanrednih mjera, koje u ovom trenutku još nisu objavljene, ali je krajnje vrijeme za njihovu aktivaciju. I na razini RH održani su sastanci s predstavnicima gotovo svih sektora i ključnih organizacija kako bi se djelovalo preventivno i spriječilo dodatne tržišne poremećaje.

Osim podebljanja robnih zaliha, u sklopu Paketa mjera Vlade RH vrijednog ukupno 4,8 mlrd. kuna, to podrazumijeva i pomoć poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva za 200 mil. kuna, kao i program bespovratne potpore male vrijednosti za osiguravanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture, uvećan s inicijalnih 50 na 75 mil. kuna, rekla je Vučković.

VIDEO Što nas čeka ako Putin zavrne ruski plin? Objašnjava Davor Štern

Komentara 1

OV
ovcalila
14:59 12.03.2022.

Opet ćemo sakrivati pšenicu po tavanima ko u vrijeme komunista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije