Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka vlasti

Na splitskoj rivi opet će biti monumentalna fontana

splitska riva
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
21.04.2016.
u 16:00

Spomenik vodi izgledom će naslijediti staru bajamontušu, srušenu 1947. Umjesto snopa, na vrhu imat će grb grada Splita

Split će opet dobiti monumentalnu fontanu na rivi, pred crkvom svetog Frane. Zagovornici povratka legendarne bajamontuše, fontane podignute 1888. u čast dolaska vode u Split, a uništene 1947. godine, zadovoljno trljaju ruke, ali još nije odlučeno da će se na Trgu dr. Franje Tuđmana opet naći stara, velika bajamontuša, oživljena u Smojinoj seriji Velo misto.

Na istom mjestu nova fontana

Komisija za imenovanje ulica, trgova i spomenika splitskog Gradskog vijeća donijela je jednoglasnu odluku da se na rivi postavi spomenik vodi, monumentalna fontana, koja će izgledom u najvećoj mjeri slijediti staru, srušenu 1947. Umjesto snopa na vrhu, koji je postao simbol fašizma zbog čega su komunističke vlasti i uništile fontanu, imat će današnji grb grada Splita.

Bajamontuša se i u 90-im godinama prometnula u politički problem, lomila su se koplja oko inicijative za njezino ponovno postavljanje, a gradonačelnik Ivo Baldasar kaže da je ova odluka svojevrsni kompromis.

– Nova fontana neće biti faksimil stare. Ono što za sada znamo jest da ćemo na istom mjestu podići novu koja će također biti u čast vodi, ali isto tako i u znak uspomene na nekadašnju bajamontušu. To ne znači da će biti iste. Detalji će se znati nakon što raspišemo natječaj za njezino izvedbeno rješenje u kojemu će biti navedeni elementi. Mislim da nije dobro graditi novu fontanu koja će biti ista kao stara. Prvo, prevelika je, drugo, ovo je novo vrijeme, dosta smo se okretali prošlosti – poručuje Ivo Baldasar koji očekuje da će fontana biti podignuta u njegovu mandatu. Vjerojatno do idućih lokalnih izbora 2017.

Pobornici povratka

Međutim, to rješenje, koje odobrava i Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, teško će zadovoljiti pobornike povratka bajamontuše, koji drže kako osim grba na vrhu ništa ne smije biti različito od originala. U svakom slučaju, fontana će se graditi, a na gradskim je vijećnicima odluka kako će izgledati.

>> U povodu Svjetskog dana hemofilije, fontane obojene u crveno

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:29 21.04.2016.

Dobro bi bilo da navedete tko je potaracao fontanu 1947 g. (mala natuknica: unuk mu je dugo sjedio u Saboru. Nadimak Baja)

Avatar Melankolija
Melankolija
16:17 21.04.2016.

Jeb*o vas Bandic, kao da nemate sto drugo raditi?

Avatar maxist
maxist
16:28 21.04.2016.

red je da Split napravi veću od Bandinjovih luknji na livadi na kraju grada (oni bi rekli gumno)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije