Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROUČITE PRIJE PUTOVANJA

Evo za što sve vrijedi Europska kartica zdravstvenog osiguranja i na što imate pravo

Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/2
Autori: Romana Kovačević Barišić, Valentina Wiesner
28.12.2018.
u 17:02

Izdatke za nužne zdravstvene intervencije pokriva HZZO preko Europske kartice zdravstvenog osiguranja, no za sve izvan toga jedini je “padobran” putno osiguranje

Vrijeme je zimskih odmora pa se sretnici koji putuju na doček Nove godine ili na skijanje u inozemstvo trebaju pobrinuti da u slučaju nenadane potrebe za liječničkom intervencijom ne budu izloženi neplaniranu trošku. Nije novost, ali mnogi zaborave – svi osiguranici HZZO-a imaju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) ili EHIC European Health Insurance Card.

S njom za vrijeme privremenog boravka u nekoj od zemalja članica EU imaju pravo na teret HZZO-a koristiti nužnu zdravstvenu zaštitu koju ne mogu odgoditi do povratka u Hrvatsku.

Za hitne potrebe Certifikat

Pod neodgodivom zdravstvenom zaštitom smatra se i ona koja je povezana s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (npr. kontrola visokog tlaka) te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta ako cilj putovanja nije porod. Neodgodivi su i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no za korištenje tih usluga prethodno se potrebno dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju se putuje.

U ugovornim zdravstvenim ustanovama i ordinacijama EKZO se koristi po istoj cijeni kao u državi boravka. To znači da, ako platite participaciju, nakon povratka u Hrvatsku možete HZZO-u podnijeti zahtjev za povratom troškova. EKZO vrijedi tri godine, a za njega je najjednostavnije podnijeti zahtjev putem web-portala HZZO-a ili osobno; preuzima se u roku od 8 dana, a traje 3 godine. U slučaju hitnoće, odmah izdaju privremeni Certifikat s istim pravima kao EKZO koji vrijedi i na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.

Međutim, EKZO nije putno osiguranje i ne pokriva privatnu zdravstvenu zaštitu ili troškove poput spašavanja kod nezgoda na skijalištu, zračni prijevoz u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Neugodna iznenađenja mogu donijeti troškove koji će višestruko premašiti cijenu putnog aranžmana, za što jedini “padobran” može biti putno zdravstveno osiguranje, iako ni ono ne pokriva baš sve rizike.

– Pokriveni su troškovi nužnog liječenja u inozemstvu, hitni troškovi transporta, potrage i spašavanja, spašavanje helikopterom, gubitak prtljage, tumač i pravna pomoć. Može se ugovoriti pojedinačno ili kao obiteljsko, odnosno grupno osiguranje, unutar kojeg su obuhvaćene maksimalno dvije punoljetne i pet maloljetnih osoba – pojašnjava Vesna Škugor, voditeljica odjela za neživotna osiguranja u Graweu koje, osim za hrvatske građane u inozemstvu, ima ponudu i za strance u Hrvatskoj.

Mogu se osigurati i nezgode koje za posljedicu imaju smrt ili invalidnost, a osim zdravstvenog osiguranja, i gubitak prtljage. U Allianzu se, uz uobičajenu ponudu, može pokriti i rizik odgovornosti za štete zbog smrti, ozljede tijela, narušenja zdravlja, oštećenja ili uništenja stvari treće osobe. Pokrivaju i otkaz putovanja, kao i većina drugih osiguravatelja. Kod osiguranja prtljage obično su obuhvaćeni gubitak, oštećenje ili uništenje te kupnja zamjenskih stvari. U Croatia osiguranju obuhvaćeni su rizici uništenja prtljage kod prometne nesreće, požara, udara groma, eksplozije, elementarnih nepogoda, krađe, razbojstva, neisporuke i zamjene stvari, ali i oštećenja u javnom prijevozu. Zdravstvena pokrića obuhvaćaju im i kućni posjet ili konzultacije liječnika i troškove propisanih lijekova, dijagnoze rendgenom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom, medicinska i pomagala za hodanje, a u posebnom skijaškom aranžmanu nadoknađuju i troškove neiskorištenog ski-passa.

Što nije pokriveno

U Allianzu ističu da nisu pokrivene štete koje nisu posljedica hitne medicinske intervencije, zahvati koji se mogu odgoditi do povratka u domovinu, cijepljenje i stomatološki troškovi, osim hitnih, posljedice komplikacija u trudnoći, kroničnih bolesti, kao i malignih i kancerogenih oboljenja te psihičkih bolesti i depresije, izdaci uzrokovani pokušajem ili izvršenjem samoubojstva, djelovanjem alkohola ili narkotika, namjerne štete, ali ni gubitak novca, vrijednosnih papira, kreditnih kartica, dokumenata, naočala, leća i proteza. Cijene polica ovise o puno parametara, a najviše o broju dana na putovanju i broju osoba pod pokrićem te zemljopisnom obuhvatu. Prema jednom izračunu, polica za sedmodnevno putovanje u Europu stajat će za jednu odraslu osobu 88 kn, za dvije 167 kn, a za dvoje odraslih i dvoje maloljetne djece 251 kunu.

>> Najjeftiniji i najskuplji 'kvadrati' u većim hrvatskim gradovima

Komentara 21

I1
ing-12345
17:39 28.12.2018.

Ovakav članak se u normalnoj zemlji naziva prikriveno oglašavanje putnog osiguranja.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:40 28.12.2018.

Zašto niste istražili, kakva je situacija sa hrvatskim studentima, koji studiraju u EU?! Što njima pokriva EKZO?

HA
Hagar
22:34 28.12.2018.

E nasto je spao vecernji da pise i objavljuje clanke kao reklame.To je zadnji stadij pred gasenje novina kad vjerodostojnost vise nista ne znaci.RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije