Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona skijanja

Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

Sezona skijanja
19.12.2018.
u 13:00

Ako uživate u spuštanju niz spustove svih boja, razmislite ipak o osiguranju

Uskoro počinje sezona skijanja i Hrvati tradicionalno hitaju na europska skijališta. Skije su izvađene iz podruma, nove skijaške hlače su spremne, a baka radi "veš-lonac"sarme za prva tri dana, neka se nađe. Oni zimogrozniji pak gledaju neke toplije, egzotičnije destinacije u kojima bi se spasili od hladnoće i skratili iščekivanje proljeća.

Općeprihvaćeno sarkastično razmišljanje poznatije pod nazivom Murphyjev zakon kaže: "Ako nešto može poći naopako, poći će naopako." Nažalost, mnoga se putovanja pretvore baš u to, seriju nezgoda od kojih neke mogu imati i malo ozbiljnije posljedice.

Na što pripaziti na skijanju?

Ako uživate u spuštanju niz spustove svih boja, razmislite ipak o osiguranju. Snowboarding je općenito malo riskantniji od skijanja, a tome pridonose i razni trikovi koje snowboarderi pokušavaju izvoditi. Iako se broj ozljeda smanjio u odnosu na prije 20-ak godina, skijanje se i dalje smatra rizičnim. Moderne skije, pancerice i vezovi smanjuju broj ozljeda dok je odjeća postala sve učinkovitija u štićenju od vanjskih elemenata. U svakom slučaju, ne stajte na snijeg bez odgovarajuće opreme, po mogućnosti novije.

Čak i ako ne ludujete na skijama ili boardu, skijaški sportovi zahtijevaju posebnu fizičku pripremu. Pa niste mislili da se Ivica Kostelić cijelo ljeto sunča samo zato što nema snijega – skijanje stvara specifično opterećenje na pojedine dijelove tijela koje inače ne koristimo u toj mjeri tijekom godine. Ozljede ligamenata, iščašenja, lomovi kostiju, česte su ozljede kod rekreativnih skijaša upravo zato što idu nepripremljeni. A troškovi liječenja u inozemstvu višestruko su veći od liječenja u Hrvatskoj, i to bez troška prijevoza ili potrage. Ako vam, primjerice, zatreba hitan transport helikopterom u Austriji, računajte da će vas samo let do bolnice koštati oko 500 kn po minuti.

Česta greška je i neadekvatna oprema, što dovodi do hipotermije, tj. pothlađivanja. Svi želimo izgledati dobro na slikama sa skijanja, ali ako znate da idete u vrlo hladne uvjete, bolje je izabrati kvalitetnu jaknu nego onu koja vam ide uz pancerice. Simptomi pothlađivanja mogu biti obično drhtanje, koje svi doživimo tu i tamo, do dezorijentacije i smrzavanja. Koliko god to zvučalo ekstremno, nemojte podcijeniti hladnoću. Dobro se obucite i opremite za višesatni boravak na snijegu i hladnoći, bolje sloj robe previše nego da se morate vraćati u hotel jer vam je hladno.

Skijaški palac vrlo je česta nesreća na skijalištima, statistički čini 10 % svih nesreća na skijanju, ali je najvjerojatnije stvarna brojka i veća jer mnogi ne odu kod doktora u nadi da će proći samo od sebe. Skijaški palac ozljeda je palčanog ligamenta koji nastaje kada pokušavamo ublažiti pad rukama. Pri padu, ruka se ispruži i palac prirodno prvi ostvari kontakt s podlogom, često sa štapom u ruci. Liječenje ovisi o stupnju ozljede, može zacijeliti samo od sebe mirovanjem, dok teži slučajevi zahtijevaju operaciju.

Osim medicinskih slučajeva, osiguranja pokrivaju i ostale nezgode koje se mogu dogoditi na putovanju, ne samo na skijanju, poput gubitka prtljage ili troškove tumača i pravne pomoći.

Bez obzira na to radilo se o vikendu, godišnjem ili vas šef časti poslovnim putovanjem u hotel s pet zvjezdica, pripremite se kako bi vam cijelo putovanje ostalo u lijepom sjećanju; kao nezaboravna avantura, a ne kao noćna mora koju ćete otplaćivati još godinama. Osigurajte svoj odmor već pri rezervaciji putovanja.

Uz sveobuhvatan raspon pokrića GRAWE TOUR, zaštićeni ste od svih vrsta opasnosti koje se mogu dogoditi na putu. Možete ga ugovoriti za sebe ili za čitavu obitelj, a možete odabrati i dodatno osiguranje od otkaza putovanja kako biste bezbrižno uživali u zimskim radostima.

Više o osiguranju saznajte ovdje.

Sadržaj omogućio Grawe

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije