Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIŠTVO U Hrvatskoj 30.000 ljudi svakog mjeseca iščekuje kad će im plaće biti isplaćene

Na psihijatriju zbog 200 dana bez plaća

hrv-izd03-txt.jpg
import
14.02.2006.
u 22:03

Sve smo se tri razboljele zbog situacije u kojoj smo se našle, sve pijemo tablete za živce, a ja sam već tri puta ležala i na psihijatriji. Ako se nešto uskoro ne promijeni, bojim se da nam neće biti druge nego da si oduzmemo život! riječi su kojima svoju potresnu priču počinju Katica Mihaljević, Ruža Šimić i Ljuba Glavašević iz Creta Bizovačkog, još uvijek zaposlenice privatne tvrtke Metalis-produkt.

Mjeseci i bolovanje
Sve tri žene srednje dobi već su mjesecima na bolovanju, no naknadu ne dobivaju jer, kažu, njihov poslodavac Pero Kardum nije uplaćivao doprinose, dok su zadnje kune od njega dobile još 17. lipnja prošle godine. Ni same ne znamo kako preživljavamo, niti kako ćemo dalje. Sve je počelo prije 15 godina, kad je sadašnji vlasnik preuzeo tvrtku koja je prije bila u vlasništvu Izgradnje Valpovo.

U prvo je vrijeme plaće, kakve-takve, još i isplaćivao, no od 1998. dobivali smo samo bonove, i to proizvoljno, kako mu se tko svidio. Znali smo umjesto plaće dobivati i hladnjake, namještaj. Time se nisu mogle platiti režije, pa smo tu robu, uvijek ispod cijene, nekako zamjenjivali za gotovinu jadaju se naše sugovornice.

Tvrtka koja se bavi i proizvodnjom cigala ne stoji toliko loše da se plaće ne bi mogle isplaćivati, kažu, prekidajući razgovor suzama i uzdasima. Želeći čuti i drugu stranu priče, uputili smo se u Metalis-produkt. No, direktor Kardum nas je oštro napao zbog "nenajavljenog i nasilnog upada na privatni posjed".

Uzaludni su ostali naši pokušaji da mu objasnimo kako se doista nema smisla govoriti o "nasilnom upadu" u prostor koji baš nitko ne nadzire, pa čak ni portir.

Popis problematičnih
Procjenjuje se da 30-ak tisuća radnika svakog mjeseca iščekuje kad će im plaće biti isplaćene, ali za većinu to se kašnjenje kreće unutar mjesec dana. Ivan Tomac, novi predsjednik SSSH, kaže da je stanje sada bolje nego prijašnjih godina, ali još je daleko od normalnih odnosa. Na popisu problematičnih tvrtki u metalskoj djelatnosti, Sindikat metalaca Hrvatske ima 11 poduzeća s dvije tisuće zaposlenih kojima plaća kasni od jednog do šest mjeseci.

Stipe Kirigin iz graditeljskog sindikata naglašava da među graditeljima najviše problema ima s Konstruktorom, gdje 144 radnika ne rade, nego su poslana kući na čekanje, a tri mjeseca nisu primila plaću. Ni Kamen-Ingrad nije isplatio plaće za studeni i prosinac, ali jest za siječanj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije