Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemiri na kosovu

Na Kosovu napetost ne popušta, Srbi najavljuju nove barikade

Anthony Azevedo
Foto: Slavko Midžor | 24sata
1/2
01.06.2012.
u 10:27

U sukobu Srba i KFOR-a ranjena četiri Srba i dva vojnika KFOR-a. Dvanaest Srba uhićeno je te su predani EULEX-u.

BEOGRAD - Predsjednik općine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić izjavio je srpskim novinarima da je danas u akciji KFOR-a u mjestu Rudare uhićeno 12 Srba i oni su predani Eulexu, te tvrdi da je KFOR pucao "u narod bojevim streljivom".

- Izvjestio sam predsjednika Srbije i ministra unutrašnjih poslova o tome šta se danas događalolo. Mi očekujemo reakciju Beograda i adekvatnu akciju. Što se tiče Kosovske Mitrovice, dobio sam informaciju da je moguća akcija i na glavnom gradskom mostu, tako da ponovo razmišljamo uvesti barikade i redovna dežurstva - rekao je Pantić, a mediji u Srbiji podsjećaju kako je ranije danas rekao da će u Kosovskoj Mitrovici ponovo biti blokirano kretanje svih međunarodnih misija, a to je navodno, odlučilo rukovodstvo skupštine općine Kosovska Mitrovica.

- Međunarodne snage su počele obračunavati se sa Srbima i jedini spas su nam barikade. Mi od danas ne možemo nikako do središnje Srbije, potpuno smo blokirani. Izdržaćemo do kraja i nećemo im dopustiti kretanje dok se ne povuku. Ovakvu odluku očekujemo i od tri preostale općine - kaže Pantić.

Podsjetimo, ujutro je KFOR počeo uklanjati barikade kod Zvečana zbog čega je došlo sukoba Srba s pripadnicima KFOR-a na sjeveru Kosova. Najmanje četiri srpska civila i dva vojnika KFOR-a je ranjena su u tim sukobima, a jedan očevidac je rekao novinaru Reutersa da su pripadnici KFOR-a ispalili suzavac i vatru iz lakog oružja na što su Srbi uzvratili pucnjima iz pištolja. Više stotina Srba sukobilo se s pripadnicima KFOR-a u oklopnim transporterima nedaleko barikade kod Rudara, gađajući ih kamenjem.

- KFOR će odgovoriti u samoobrani onako kako bude neophodno - rekao je glasnogovornik KFOR-a Uve Nowicki, ne navodeći detalje.

– Od 8.40 sati KFOR provodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mjesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj omogućavanje slobode kretanja ne samo za KFOR nego i za članove međunarodne organizacije i sve građane Kosova – navodi se u priopćenju KFOR-a koje prenose srpski mediji. KFOR je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz sigurnosnih razloga, a riječ je o mjerama vezanima za uklanjanje barikade i one će biti privremene, pojašnjava se u priopćenju.

 

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije