Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terete Todorića i 14 osoba

Na kojim je dokazima temeljena optužnica za Agrokor: 'Forenzika pokazala manipulacije'

Zagreb: Ivica Todorić nakon izlaska iz suda dao izjavu okupljenim novinarima
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
30.09.2020.
u 19:42

"Da znam nešto pametnije reći, već bismo to napisali, nismo idioti, a svako jače objašnjenje odvest će nas kamo ne želimo"

Inkriminacije protiv mene politički su pamflet koji odbacujem u cijelosti, a sve su to pokrenule elite radi svojih osobnih interesa. Agrokor sam izgradio od nule, sve vezano uz njegovo poslovanje bila je moja odluka, moj nalog i moj potpis. Sve što sam potpisao, potpisao sam a da nisam ni gledao, ni čitao, ni pitao o čemu se radi jer sam imao potpuno povjerenje u svoje ljude. Nikada nisam naložio nekome da napiše ugovor određenog sadržaja. Članovi uprave bili su potpredsjednici koncerna koji su dobivali savjetničke poslove. Svi su bili zaposleni u Agrokoru, a ja sam bio jedini direktor Agrokora. Članovi uprave postavljani su u nadzorne odbore društava iz sustava koncerna i tako su utjecali na rad kompanija u sustavu koncerna, ali ja sam bio direktor Agrokora i njime sam upravljao, dok su članovi uprave radili savjetnički posao. Što se tiče Nadzornog odbora, sve je odluke donosila Skupština, a ja sam bio nadležan u Skupštini i član Skupštine. Vidio sam da nešto ne štima s financijama, odnosno s Ivanom Crnjcem i tom ekipom, no Agrokor je trebao izaći na burzu pa nisam smio mijenjati financijskog direktora jer bi to izgledalo kao neka nestabilnost - kazao je, među ostalim, Ivica Todorić tijekom istrage u aferi Agrokor.

To što je istražiteljima pričao tijekom istrage njegova je obrana, koja je sastavni dio nedavno podignute optužnice u jednoj od najvećih hrvatskih afera. Optužnica protiv Todorića te još 14 osoba koje tužiteljstvo tereti da su Agrokor oštetili za 1,2 milijarde kuna još nije postala pravomoćna i teško da će biti prije kraja ove godine, a možda čak ni do sredine 2021. Napisana je na 459 stranica i u njoj je tužiteljstvo obrazložilo dokaze na kojima temelje optužnicu. Među tim su dokazima obrane optuženika, pa i Todorića, iskazi gotovo 90 svjedoka, ono što je izuzeto pretragama prilikom uhićenja sada optuženika te knjigovodstveno-financijsko vještačenje. 

VIDEO: Ivica Todorić na izlasku iz sudnice

Elektroničke knjige

Knjigovodstveno-financijsko vještačenje bit će popriličan kamen smutnje između tužiteljstva i obrane u predstojećem postupku. Tijekom istražnog postupka obrane su upozoravale da je ista tvrtka koja je radila vještačenje obavljala i neke poslove za izvanrednu upravu koja upravlja Agrokorom nakon što je Todorić iz njega izvlašten, zahvaljujući "lex Agrokoru".

Po obranama je to sukob interesa, a tvrde i da tužiteljstvo neće baš lako dokazati da su optuženici znali da su financijska izvješća Agrokora lažirana godinama. No, za razliku od njih, tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je to lako dokazivo zahvaljujući načinu na koji su vođene poslovne knjige Agrokora. Pojašnjavaju da su se od 30. rujna 2008. poslovne knjige Agrokora vodile u elektroničkom obliku, i to prvo u računovodstvenom programu SIRENE, a zatim SAP.

Karakteristika je tog programa, pojašnjava tužiteljstvo u optužnici,  da se u njemu vidi svaki unos, svaki uneseni podatak, osoba koja ga je unijela, kada su podaci brisani... Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, moguće je napraviti rekonstrukciju poslovanja Agrokora jer je riječ o vjerodostojnom sustavu podataka na koji ne utječe ni protok vremena ni naknadna intervencija u prethodno knjižene poslovne promjene. 

Svi su znali

Forenzička analiza pokazala je da su rađene brojne knjigovodstvene manipulacije, čiji je cilj, tvrdi tužiteljstvo,  prikazivanje dobiti koje nije bilo u financijskim izvješćima Agrokora te prikrivanje imovinskopravnih odnosa između Agrokora i Todorića. Upravo zahvaljujući tome, tužiteljstvo ne vjeruje obranama optuženika u kojima oni redom navode da ništa o krivotvorenju financijskih izvješća nisu znali. Toj tezi u prilog ide i nađena korespondencija u kojoj Marijan Alagušić, jedan od optuženika, odgovora zaposleniku Agrokora na upit o financijskim izvješćima jer tog zaposlenika brine što da o financijama Agrokora odgovori, kako je rekao, investitorima i analitičarima koji prate rad Agrokora.

- Znaš dobro u čemu je problem i, ako ovo preživimo, i moj bi život bio puno, puno lakši... Da znam nešto pametnije reći, već bismo to napisali, nismo idioti, a svako jače objašnjenje odvest će nas kamo ne želimo... - odgovara mu Alagušić, iz čega tužiteljstvo zaključuje da su usprkos tvrdnjama optuženika svi oni znali da Agrokor lažira godišnja financijska izvješća.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
20:48 30.09.2020.

Drzava radi sve da zatvori jednog postenjacinu, koji nikad ni lipe ukrao. Jedna ugledna obitelj sa dugom tradicijom postenja.... Todorić stvarno tako misli o sebi, jer on nikad nije morao raditi, natjecati se sa drugima da bude bolji kako bi narod kupovao od njega, ili natjecati se na drzavnom natječaju sa konkurentskom firmom. Uvijek je sve dobivao na pladnju od države i sve jedno je uspio bankrotirati. Meni je začuđujuće da je tu uopće upitni dokazi, pa apsolutno sve govori protiv njega kako je stekao bogatstvo , kako je trosio novac, i kako je završio pred bankrotom.

IM
Inmerps mod aZ
20:15 30.09.2020.

Pogledajte mu vitrinu.

NE
nečešrazbojniče
20:04 30.09.2020.

Jel se vi to zahebavate? 1,2 milijarde kuna? Tolika tvrtka i zaposleni a optužen zbog 1,2 milijarde i uzeta mu firma. Koliko god ga ne volio ili mrzio pa ima i većih kriminalaca u ovoj državi. Pa on je naspram Milana Bandića bebica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije