Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNIZG

Na čelu Sveučilišta u Zagrebu Borasa će zamijeniti Stjepan Lakušić

Zagreb: Prva hrvatska konferencija o potresnom inženjerstvu 1CroCEE
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
01.03.2022.
u 15:08

Mandat je osvojio s 42 glasa dok je 26 članova senata glasalo za Mirjanu Hruškar

Najstarije i najveće Sveučilište u državi, ono Zagrebačko, nakon osam godina vladavine Damira Borasa danas je izabralo novog rektora - Stjepana Lakušića s Građevinskog fakulteta.

Lakušić je bio jedan od ukupno četvero kandidata, a novi mandat rektora osvojio je u drugom izborom krugu u kojeg je ušao s jedinom kandidatkinjom - Mirjanom Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Mandat je osvojio s 42 glasa dok je 26 članova senata glasalo za Hruškar. U drugom krugu izbora jedan je listić bio nevažeći.

Prošlog je tjedna Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu, gostovao je u emisiji Večernji TV-a. S Lanom Kovačević razgovarao je o svojim planovima i ciljevima, izborima za rektora i Sveučilištu u Zagrebu. U njegovom je programu, otkrio je tada, student u središtu Sveučilišta u Zagrebu.

- Student mora dobiti najbolju kvalitetu i nastave i nastavnog programa koji se nudi. Ono što naravno u prvom redu gledamo je to da će postojati savjet rektora od strane studenata, kako bi se što učinkovitije mjere koje su važne za studenta i donosile i predlagale -  kazao je Lakušić

Rekao je da bi inicirao gradnju novog studentskog doma, odnosno da se razmišlja o sveučilišnom Kampusu na Borongaju. Planova za Sveučilište ima napretek.

- Ako vi obrazujete 12 do 14 tisuća studenata, upisujete, imate 65 tisuća studenata godišnje vi ste snažan element države, vi morate biti onaj koji će stvarati prilike da studenti kada završe fakultete i akademije ostanu raditi tu, a netko to mora pomoći stvoriti, a Sveučilište mora biti ono koje će ukazivati i stvarati, tu se recimo elementi gdje nije dovoljno pokazano da se može - rekao je.

Na pitanje kako ocjenjuje osmogodišnje razdoblje rektora Borasa kazao je da bi njegova ocjena bila teška.

- Ja sam dekan tri godine. Tako da najbolje srednja neka ocjena, dva do tri, tri. Da su trebali više, u nekim dijelovima se nisu snašli u nekima jesu. Pokazalo se da je možda ta transparentnost nije bila vidljiva i zato je bilo propitkivanja, pa se dogodilo da je mišljenje takvo kakvo je sada, istaknuo je Lakušić.

VIDEO Stjepan Lakušić: Želimo da studenti budu i kritični jer samo tako mogu doprinijeti poboljšanju

Komentara 4

FI
FilipMarko
17:14 01.03.2022.

Nikakav stručnjak nije ni u roku diplomirao, a upitan je i prosjek ocjena te uvjeti da li je ispunjavao uvjete za izbor u zvanje znanstvenog novaka. Također u medijima se spominje da je jedna profesorica prijavila drugoga profesora za seksualno uznemiravanje studentica te da dotični dekan Lakušić nije poduzeo ništa, što se može smatrati zataškavanjem kaznenog djela. Također u medijima se spominje da je Građevinski Fakultet u Zagrebu predmet istraživanja DORH-a radi navodnog šikaniranja kolege. Uz sve to sam sam bio kao mladi doktorand na Građevinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu mobingiran iako sam bio najbolji student dobitnik Dekanove nagrade za postignuti prosjek ocjena 5.00/5.00, diplomirao prvi u generaciji te jedini od cijele generacije koji je diplomirao u roku. Uz sve te reference usavršavao sam se u SAD-u na nacionalnom institutu-NIST.

VI
vilica
14:59 16.03.2022.

Stvarno, može li se istražiti koji je bio prosjek ocjena na diplomskim sudijima novog rektora i budućih prorektora? I što ako se nađe da nisu imali uvjete da budu na tim pozicijama???

Avatar Svračak
Svračak
20:58 01.03.2022.

Znam mnoge koji su bili izvrsni studenti pa si ne znaju namazati pekmez na kruh. Što znači prosjek 5.0 ako nemaš i druga znanja osim svoje uske struke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije