Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidati za rektora Zagrebačkog Sveučilišta

Klarica: Inicijativama u kojima postoje privilegije za pojedine članove akademske zajednice nije mjesto na Sveučilištu

Zagreb: Konferencija za medije o sanaciji i daljnjem radu Medicinskog fakulteta
Luka Stanzl/PIXSELL
28.02.2022.
u 13:50

Studente vidim kao ravnopravne partnere u upravljanju Sveučilištem i provođenju reformi, ali i kao glavne nositelje inovativnih pristupa, promjena te daljnjeg unaprjeđenja, kaže Klarica

Četvero je kandidata za rektora Zagrebačkog Sveučilišta, a ime novog rektora moglo bi biti poznato već sutra kada 70 članova Senata pristupi glasovanju. Večernji list kontaktirao je sve kandidate i ponudio gostovanje na Večernji TV-u. Od četvero kandidata Tonči Lazibat bio je jedini koji je odbio gostovanje pravdajući se nedostatkom vremena i pitanja zatražio mailom. Ipak na pitanja nije odgovorio do objave ovog teksta. 

Na web portalu su gostovanja Mirjane Hruškar i Stjepana Lakušića, a zbog izvanredne situacije posljednja četiri dana Večernji list morao je odgoditi gostovanje kandidata Marijana Klarice, pa smo razgovor s njime odradil pisanim putem. Mailom smo mu postavili pitanja koje smo za gostovanja pitali i kandidatkinju Hruškar i kandidata Lakušića.

Kakvo bi to po vama trebalo biti Sveučilište 21. stoljeća?

Snažni fakulteti čine snažno Sveučilište tako da se zalažem za implementaciju dobrih praksi koje će u vrlo kratkom vremenu osigurati značajne iskorake te ostvariti sinergijski efekt postignutih pojedinačnih uspjeha sastavnica. Fakulteti i akademije moraju zadržati svoju pravnu osobnost i samostalnost te snažne uprave, ponajprije zbog potrebe za brzim i fleksibilnim donošenjem odluka te planiranja i ostvarenja vlastitih strateških ciljeva. Načela i postupci svih poslovnih procesa trebaju biti jasni, pravedni i transparentnim kako bi poboljšali kvalitetu.

Budete li izabrani za rektora što konkretno vašim izborom mogu očekivati studenti?

Studente vidim kao ravnopravne partnere u upravljanju Sveučilištem i provođenju reformi, ali i kao glavne nositelje inovativnih pristupa, promjena te daljnjeg unaprjeđenja. Zalagat ću se za usvajanje znanja i razvijanje sposobnosti ključnih za buduće izazove, a poseban ću fokus staviti na povećanje standarda visokog obrazovanja i svih vidova studentskog života, poticanje istraživačkog rada, inovativnosti, kreativnosti, međunarodne suradnje i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu. Želim da ih takvo partnerstvo potakne na razmišljanje da ima smisla ostati u domovini.

Kampus Borongaj poveznica je svim kandidatima za rektora. Kako vi planirate utjecati na vlast da projekt kampusa Borongaj shvati kao nacionalno važan projekt?

Programom sam naglasio da su obnova i prostorni razvoj ključni ciljevi te da namjeravam imenovati posebnog prorektora i odbor u tu svrhu. Razvoj Sveučilišnog kampusa Borongaj planiram ostvariti uspostavom suradnje i partnerskog odnosa s upravom Grada Zagreba i Vladom RH te osiguravanjem preduvjeta za dobivanje statusa nacionalnog strateškog projekta.

Planirate li, u kojem roku i gdje izgradnju novih studentskih domova?

Potrebno je osigurati infrastrukturu i dodatnih 5.000 kreveta za Studentski centar Zagreb, kao i rekonstrukciju postojećih kapaciteta doma Lašćina te 5. i 6. paviljona na Savi. Navedeno se može ostvariti korištenjem EU fondova, odnosno postojeće financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027. Zbog porasta broja studenata na području Sveučilišnog kampusa Borongaj, planirana je izgradnja novog doma na toj lokaciji.

Koje su to akademske vrijednosti narušene u aktualnom vodstvu Sveučilišta, a koje vi planirati unaprijediti?

Za uspješno funkcioniranje Sveučilišta, unaprjeđenje njegove uloge te ugleda u domaćim i međunarodnim okvirima izrazito je važno međusobno uvažavanje, poštivanje različitosti u razmišljanjima, osobna odgovornost pojedinaca te potpuna transparentnost u radu i
poslovanju, uz otvorenu i pravodobnu komunikaciju s medijima i ostalim zainteresiranim javnostima. Na tim načelima temeljim svoj program tako da ću poseban naglasak staviti na kvalitetan dijalog s upravom Sveučilišta, među dekanima te s ostalim dionicima.

Budete li izabrani za rektora što planirate napraviti s pokrenutim i aktualnim tužbama protiv studenata i drugih članova akademske zajednice?

Smatram da su tužbe pogrešan smjer rješavanja nesuglasica među uključenim dionicima i zainteresiranim stranama te iste nisu u skladu s vrijednostima za koje se zalažem. Različitosti razmišljanja osnova su akademskog pristupa pronalasku optimalnih rješenja na dobrobit svih uključenih dionika te iznimno važne za daljnji napredak i potrebna unapređenja Sveučilišta.

Planirate li, ukoliko budete izabrani osnovati ured za bivše rektore?

Rektor treba biti prvi među jednakima te svojim primjerom voditi akademsku zajednicu tako da inicijativama u kojima postoje privilegije za pojedine članove akademske zajednice nije mjesto na Sveučilištu. Financijska sredstva treba racionalno koristiti i to prema strateškim prioritetima, a prvenstveno treba voditi računa o socio-ekonomskim uvjetima studenata jer socijalna nejednakost ne smije biti zapreka obrazovanju mladih.

Koje su to vaše tri kvalitete zbog kojih bi vi trebali biti izabrani za rektora?

Niz ostvarenih rezultata na različitim područjima, od znanstvenog i nastavničkog, do upravljačkog, ključni su pokazatelj niza vještina i kompetencija koje čine razliku i omogućavaju ostvarenje predloženih ciljeva. Spoj tih kvaliteta i raznovrsnog iskustva, stečenog dugogodišnjim radom u ključnim tijelima Sveučilišta te na različitim rukovodećim položajima, može rezultirati isključivo unaprjeđenjem Sveučilišta. Uvijek se držim svojih osobnih i profesionalnih načela i vjerujem da će članovi Senata prepoznati moje kvalitete, ali i ciljeve te vrijednosti za koje se zalažem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije