Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI UPOZORILI

Na Antarktici zabilježen prvi slučaj ptičje gripe: U opasnosti su velike kolonije pingvina

Birmingham: Maleni pingvin Gentoo novi je stanovnik zoo vrta
Foto: Aaron Chown/PRESS ASSOCIATION
1/3
27.02.2024.
u 02:00

Stotine tisuća pingvina okupljaju se u zbijenim kolonijama na antarktičkom kontinentu i obližnjim otocima, što bi moglo omogućiti lako širenje smrtonosnog virusa

Smrtonosna vrsta ptičje gripe prvi put je potvrđena na Antarktici, izlažući riziku velike kolonije pingvina, upozorili su u ponedjeljak znanstvenici. "Ovo otkriće pokazuje da je virus visoko patogene ptičje gripe prvi put stigao do Antarktike unatoč udaljenosti i prirodnim barijerama koje ju dijele od ostalih kontinenata", priopćilo je u nedjelju španjolsko Više vijeće za znanstvena istraživanja (CSIC).

Prisutnost virusa potvrđena je 24. veljače u uzorcima mrtvih morskih ptica pomornika koje su argentinski znanstvenici pronašli blizu antarktičke baze Primavera, dodaje CSIC.

Slučaj na Antarktici, koji je potvrđen nakon slučajeva na obližnjim otocima gdje žive žutonogi pingvini, ukazuje na rizik za kolonije u široj regiji od bolesti koja je posljednjih mjeseci desetkovala populacije ptica diljem svijeta. Stotine tisuća pingvina okupljaju se u zbijenim kolonijama na antarktičkom kontinentu i obližnjim otocima, što bi moglo omogućiti lako širenje smrtonosnog virusa.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije