Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK

Na 120. rođendan otkriven spomenik blaženom Alojziju Stepincu

Spomenik blaženom Alojziju Stepincu ispred sisačke katedrale
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/14
08.05.2018.
u 21:14

Spomenik je postavljen na poticaj sisačkog biskupa mons. Vlade Košića,

Uz prisustvo mnoštva građana ispred sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa  otkriven je i blagoslovljen spomenik blaženom Alojziju Stepincu.

Spomenik je postavljen na poticaj sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, a otkriven upravo na 120. rođendan Alojzija Stepinca.

Autor spomenika je akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je u središte kipa stavio križ, us pomen na njegovo mučeništvo dok su u podnožju djeca, kao spomen na ulogu nadbiskupa Stepinca u spašavanju djece tijekom 2. Svjetskog rata.

– Nama vjernicima je ovo velik znak ohrabrenja na 20. godišnjicu beatifikacije nadbiskupa te se nadamo ove godine saznati i datum kanonizacije. Radosni smo da je on, kao najsvjetliji lik crkve u Hrvata kako ga je nazvao sveti papa Ivan Pavao Drugi, u svom liku kipa s križom i djecom došao pred sisačku katedralu – rekao je sisački biskup Vlado Košić, dodavši kako Stepinac nije samo svetac nego i hrvatski nacionalni junak.

– Zbog njegova zauzimanja za pravo da Hrvati imaju svoju državu i što je u tome ustrajao, kao što je i ustrajao te se nije dao slomiti da odvoji katoličku crkvu u Hrvatskoj od Rima i pape, udario je Stepinac temelje jednog našeg hrvatskog samostalnog života i budućnosti, a koje dakako ne može bez naše katoličke crkve. Žrtva za Domovinu koju je on podnio, primjer je izdržljivosti i snage da u teškoćama ustrajemo i znak da, ako nosimo križ strpljivo, on sigurno nosi pobjedu – dodao je biskup Košić.

Komentara 28

AN
angeomihael
22:55 08.05.2018.

Stepinac jest svetac a vi iz pakla tišina!

IS
istjerivackomunista
23:15 08.05.2018.

Stepinac je spašavao živote ljudi a partizani ubijali i u jame bacali žene i djecu a masakrirali muškarce.Njihov podmladak pun zla danas napada kardinala.Divljaštvo bez granica.

BA
bakulušić
21:36 08.05.2018.

Molimo blaženog Alojzija da po njegovu zagovoru istina o kozaračkoj djeci izađe na svjetlo dana i da prestanu manipulacije koje u javnosti provode velikosrpska politika i hrvatski "antifašisti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije