Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rast cijena

Munjiza: Zbog nepredviđenih situacija dolazi do disbalansa, doći će do rata cijena

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Davor Puklavec/PIXSELL
07.09.2023.
u 10:28

Prva stabilizacija dolazi nakon turističke sezone. Ako se dogode poplave, suše, eskalacija rata u Ukrajini, doći će do disbalansa. Posljednjih godina stalno se događaju situacije koje se prije nikada nisu događale.

 Kišno proljeće jako je utjecalo na urod i  kvalitetu pšenice.Ove godine smanjena je proizvodnja, uskladištilo se oko 800 tisuća tona, a prošle godine je posijano oko 160 tisuća hektara. Međutim, pšenice ćemo imati dovoljno, čak i za izvoz, ali nitko nije očekivao ovakav pad cijena, navodi Vlado Čondić Galiničić, predsjednik Udruženja poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u godinu dana više od 18 posto. Rast u trgovačkim lancima je ispod 15 posto. Oni imaju veliki problem s količinama. Kada im pada prodaja količine, oni dugoročno moraju intervenirati. Ako se nastavi ta disproporcija oni će ući u rat cijenama. Zato postoje tjedne akcije gdje se uvrštava roba kojoj pada količina, navodi konzultant u maloprodaji Drago Munjiza za HRT.

 Svi sudionici u distribucijskom lancu trebali bi vidjeti mogućnost ušteda koje ne utječu na njihovu profitabilnost, navodi se dobar slovenski primjer. Slovenska vlada javno objavljuje cijelu košaricu pet najvećih trgovaca. Npr. košarica je 30-40 eura i onda se javno objavi u medijima tko je najjeftiniji. To stvara psihološki pritisak.

POVEZANI ČLANCI:

Prva stabilizacija dolazi nakon turističke sezone. Ako se dogode poplave, suše, eskalacija rata u Ukrajini, doći će do disbalansa. Posljednjih godina stalno se događaju situacije koje se prije nikada nisu događale. Kada je počeo COVID, povečala se kupnja toaletnog papira, to je povečalo njegovu cijenu koja se nikada nije vratila na staro, navodi Munjiza.

>> VIDEO Ljudi pitaju za cijenu i odu: Zbog poskupljenja povrća odustaje se i od zimnica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije