Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema kraja...

Novi udar: Poskupljuje jedna vrsta proizvoda koju često koristimo, cijene idu gore za 20 posto

trgovina
Pixabay/Ilustracija
03.09.2023.
u 07:43

Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini u 22 godine

Cijene raznih vrsta tjestenine uskoro će se povećati za 20 posto. Potrošači će morati dublje posegnuti u džep žele li kupiti tjesteninu, a razlog je ovogodišnja loša žetva durum pšenice. Naime, u proizvodnji tjestenine koristi se durum pšenica. U cijeloj Europi, cijena durum pšenice porasla je do 20 posto u kratkom vremenskom razdoblju i nastavit će rasti, prenosi Agrarheute.com, portal koji je specijaliziran za stanje na tržištu prehrane, javlja Fenix Magazin.

Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini u 22 godine. To će posljedično gurnuti zalihe na novu najnižu razinu u tri desetljeća. Razlog poskupljenja je loša žetva uzrokovana sušom u Kanadi, najvećem izvozniku durum pšenice, te vremenskim nepogodama u Europi.

VEZANI ČLANCI:

Prema podatcima tvrtke za istraživanje tržišta Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine kao što su fusili, špageti i penne porasle su za oko dvanaest posto u Europi i za osam posto u SAD-u. Očekuju se daljnja povećanja cijena.

U talijanskoj Bologni tona durum pšenice stoji 412 eura, to odgovara 70 eura ili 20 posto više nego u srpnju.

U La Palliceu u Francuskoj, tona durum pšenice trenutačno se naplaćuje po 415 eura, što je povećanje cijene od 55 eura u odnosu na mjesec srpanj.

VIDEO Ekonomist Damir Novotny o inflaciji u Hrvatskoj

Komentara 7

PV
prcko.vita
11:06 03.09.2023.

Zašto pišete "nema kraja"? Zašto ne pogledate malo kroz povijest kako i na koji način se riješava inflacija? Stvar je vrlo jednostavna i jasna. Narod ima moć, narod ima sve u svojim rukama. Samo zajedno i skupa imamo mogućnost da upravljamo svime. Ovo trenutno kako se narod ponaša daje sliku da nam cijene proizvoda uopće nisu visoke, dakle onda nema ni potrebe pisati ovakve članke.

MA
Mario123456
09:18 03.09.2023.

Sve ide po planu,nitko se ne buni,čak i vrijeme radi za njih.

Avatar KalebJosua
KalebJosua
09:39 03.09.2023.

Manje kruha više zdravlja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije