Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog u Saboru

Most poziva oporbu da podrži njihov prijedlog izborne reforme koja uključuje manji broj zastupnika

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.11.2019.
u 11:25

Ovaj naš prijedlog najvažnija je i najradikalnija reforma izbornog zakonodavstva u 20 godina, vrijeme je da zastupnici budu odgovorni građanima, a ne strankama. Bez ove reforme imat ćemo preskup i neučinkovit Sabor pun žetončića, kaže Robert Podolnjak

Most je u siječnju u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog izmjena izbornog zakona kojim se žele boriti protiv korupcije, pa pozivaju sve oporbene zastupnike da potpišu njihov zahtjev da se taj prijedlog stavi na vrh dnevnog reda i konačno raspravi. Most predlaže smanjenje broja saborskih zastupnika na najviše njih 120 (umjesto postojećeg 151), uvođenje prava na tri preferencijalna glasa, reorganizaciju izbornih jedinica tako da ne dijele granice županija i gradova, pravičniji i razmjerni sustav s nižim izbornim pragom od 4 posto, kao i zabranu kandidiranja svima s pravomoćnim sudskim presudama (i uvjetnim) za niz kaznenih djela, kao što je već propisano Zakonom o lokalnim izborima. Posebno pozivaju potpisnike Deklaracije o borbi protiv korupcije, koju je inicirao SDP, a potpisala većina oporbenih stranaka, da podrže njihov prijedlog i djelima dokažu da im je doista stalo do borbe protiv korupcije.

Čelnik Mosta Božo Petrov podsjetio je na preporuku da se izborna pravila ne mijenjaju u izbornoj godini naglasivši kako je zbog toga ovo zadnja prilika za njihovu promjenu budući da se iduće godine održavaju parlamentarni izbori.

– Znamo da treba mijenjati izborni sustav zbog niza sumnji na korupcijske afere, odlaska pola Vlade zbog korupcijskih afera... Želimo da građani biraju zastupnike imenom i prezimenom jer vjerujemo da to omogućuje da se smanji korupcija budući da onda zastupnici za svoje postupke odgovaraju svojim imenom i prezimenom. Svi koji se žele boriti protiv korupcije neka potpišu naš zahtjev da se izmjene izbornog sustava konačno rasprave u Saboru kako bi građani birali zastupnike imenom i prezimenom i tako smanjili političku trgovinu i korupciju kojoj svjedočimo u Saboru – pozvao je Petrov.

Njegov stranački kolega Robert Podolnjak podsjetio je da ovaj njihov prijedlog od siječnja stoji u dnevnom redu i čeka na raspravu, pa sada skupljaju 30 potpisa zastupnika potrebnih kako bi se ovaj prijedlog stavio na vrh dnevnog reda i odmah raspravio.

– Ovaj naš prijedlog najvažnija je i najradikalnija reforma izbornog zakonodavstva u 20 godina, vrijeme je da zastupnici budu odgovorni građanima, a ne strankama. Bez ove reforme imat ćemo preskup i neučinkovit Sabor pun žetončića – kazao je Podolnjak. Podsjeća kako su talijanski zastupnici nedavno izglasali zakon kojim će se njihov broj smanjiti za nekoliko stotina, čime vjeruju da će u 10 godina uštedjeti milijarde eura.

– Pozivamo sve zastupnike da ne gledaju svoj osobni interes nego interes građana koji ih biraju u Sabor. Zasad imamo 15-ak potpisa, ali očekujemo da ćemo prikupiti i preostale potpise. Vjerujemo da bi moglo biti amandmana na naš prijedlog, ali vrijeme je da se on raspravi u Saboru, da se otkrije tko se zalaže za stvarne reforme, a tko o njima samo priča – naglašava Podolnjak.
Božo Petrov osvrnuo se i na SDP-ovu Deklaraciju o borbi protiv korupcije koju danas potpisuju i čelnici stranka HSS, HSU i Snaga.

– Očekujem od svakoga tko govori da se bori protiv korupcije da će potpisati ovaj naš zahtjev jer, kada date građanima mogućnost da daju tri preferencijalna glasa i biraju zastupnike imenom i prezimenom, i kada se ne mogu kandidirati osuđeni za kaznena djela, tada efektno rješavate korupciju. Ta Deklaracija je zapravo više koalicija koja je omotana u celofan antikorupcije, zasad od njih ne vidim konkretne antikorupcijske prijedloge, dok smo mi samo ove godine ponudili dva takva prijedloga – uvođenje registra troškova javnih dužnosnika te izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama kojima predlažemo uvođenje novčane kazne za one koji uskrate pravo na pristup informacijama. Oni koji formiraju antikorupcijski blok neka se konkretno bore da to ne budu samo riječi nego konkretni potezi – zaključio je Petrov.

Komentara 32

Avatar OathBringer
OathBringer
12:04 04.11.2019.

Odličan prijedlog! Vidit ćeš sad opravdanja "zašto to nije moguće" od dvostranačkih jedoumnika.

MO
MorskiVuk53
11:41 04.11.2019.

Jako razborito. To je možda i najvažniji potez.

Avatar guza guzic
guza guzic
12:23 04.11.2019.

Nemozes provesti ovakav zakon bez najvece stranke nemas podrsku 76 a most je sam protiv svi tu i je problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije