Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENOVANJE RAVNATELJA VSOA-e

MORH odgovorio Milanoviću: Nije riječ o nikakvom provođenju interne procedure već o zakonskoj obvezi

Zadar: Ministar Banožić uručio ugovore o stipendiranju učenicima 3. razreda Tehničke škole Zadar
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/4
02.08.2023.
u 22:23

Zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci, kažu u MORH-u

Ministarstvo obrane reagiralo je na priopćenje s Pantovčaka u kojem se navodi kako je postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o imenovanju na redom važne dužnosti, pa i neke značajnije za redovno funkcioniranje sustava obrane te upravljanje i zapovijedanje u OSRH, nego što je to dužnost ravnatelja VSOA, priopćili su iz Ureda predsjednika, no iz MORH-a kažu kako imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Priopćenje iz MORH-a prenosimo u cijelosti: 

Nastavno na priopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. kolovoza 2023. godine, Ministarstvo obrane radi točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije supotpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

VEZANI ČLANCI: 

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom priopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar obrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. kolovoza 2023. potrebno imenovati ravnatelja VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom priopćenju, sukladno Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom “čekanju” ili provođenju interne procedure u MORH-u koju "ministar obrane tvrdi kako je mora provesti", kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usuglašenog prijedloga kandidata za ravnatelja, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH.

 

Komentara 17

GR
Greben
23:31 02.08.2023.

Eksplicitno priopcenje MORH-a o zakonskoj obvezi interne procedure… potvrdjuje da Ured Predsjednika RH vodi nezrelu i za RH stetnu igru s nesagledivim posljedicama.

Avatar jambo
jambo
23:10 02.08.2023.

Briga slucajnog za zakon-

AN
angelstorm21
23:36 02.08.2023.

Kada će struka psihijatara dati pravu dijagnozu o slučajnom psihopatu koji ugrožava državu i institucije o brojnim kriminalnim aferama u kojima je dotični sudjelovao ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije