Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2020. u 08:41

Bitno je da se spriječe lažne informacije o radioaktivnom otpadu i nepotrebno ne širi strah.

Hrvatska mora preuzeti odgovornost za svoj dio radioaktivnog otpada (RAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK). Tu smo nuklearku gradili zajedno sa Slovencima, s kojima dijelimo i električnu energiju iz nje. A sad moramo podijeliti i otpad koji ta elektrana proizvodi.

Sa Slovencima se nismo mogli dogovoriti o zajedničkom skladištu za nisko i srednje radiokativni otpad iz NEK-a. Susjedi su nam nudili da to skladište bude na njihovu teritoriju, no u njega bi Hrvatska mogla pohraniti samo svoj dio radioaktivnog otpada iz nuklearke, ali ne i institucionalni radioaktivni otpad nastao na teritoriju RH.

To je za hrvatsku stranu bilo neprihvatljivo rješenje jer bi opet morala uspostaviti skladište za RAO na svom teritoriju za taj institucionalni RAO i još plaćati ogroman iznos Slovencima za zajedničko skladište za otpad iz Krškog. Programom prostornog uređenja Republike Hrvatske, Sabor je 1999. godine kao preferentnu lokaciju za provođenje daljnjih istraživanja za uspostavu skladišta RAO-a potvrdio područje Trgovske gore. A to je potvrdila i Vlada RH 2018. prihvativši Nacionalni program.

Prema podacima Fonda za financiranje razgradnje, preliminarnim analizama potvrđeno je da svojstva te lokacije odgovaraju predloženoj namjeni. A konačnu potvrdu dat će planirani istražni radovi i provedene sigurnosne analize i procjena utjecaja na okoliš. No sasvim je izvjesno da će Hrvatska skladište za RAO graditi na Trgovskoj gori, dakle u bivšoj vojarni Čerkezovac.

Fond namjerava za informiranje javnosti o skladištu u Čerkezovcu angažirati agenciju za odnose s javnošću i za te usluge platiti joj tri milijuna kuna. U cijelom tom procesu jako su bitni transparentnost, komunikacija i sprečavanje dezinformacija. Nažalost, to dosad nije bilo na najboljoj razini. Aktivacija Čerkezovca za uspostavu skladišta nije bila dobro objašnjena.

Lokalna zajednica općine Dvor, na čijem se teritoriju namjerava skladištiti RAO,protivi se tome, kao i susjedi u BiH, a žale se i da nisu uključeni u taj proces. Također, jako je bitno da se spriječe lažne informacije o radioaktivnom otpadu i da se među ljudima nepotrebno ne šire strah i panika zbog toga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije