Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analizira se voda

Mogući ekološki incident: Onečišćenje okoliša na mjestu bivše HŽ-ove praonice vagona

Botovo: Nesanirana bivša praonica vagona predstavlja ekološku katastrofu
Foto: STR-9435
1/6
22.08.2023.
u 11:43

Preporuka stanovnicima na poplavljenim područjima u čijim se bunarima razina vode podigla uslijed poplave da ne piju vodu iz takvih bunara dok se ne obavi analiza. Županijski Zavod za javno zdravstvo dao je preporuke stanovništvu o postupanje na poplavljenom području.

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić sazvao je jučer, u ponedjeljak, sastanak na kojem je bila i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ-a Draženka Vadla, a tema je bila mogući ekološki incident i onečišćenje na području Botova, na mjestu bivše HŽ-ove praonice vagona.

S obzirom da nije obavljena sanacija te ekološke "crne točke" nakon zatvaranja praonice 2002. godine, postoji mogućnost da je, kažu, u nedavnim poplavama došlo do onečišćenja okoliša. - U ovom trenutku nije poznato da li se to zaista i dogodilo, a županijski Stožer je zatražio hitno postupanje i inspekcijski nadzor Državnog inspektorata (vodopravne inspekcije i zaštite okoliša)  te se očekuje njihovo očitovanje i nalazi o mogućem onečišćenju, nakon kojih će se utvrditi daljnje postupanje - izvijestio je Stožer.

Nakon zatvaranja praonice vagona ostala je tamna tekućina slična ulju. HŽ Infrastruktira i HŽ Cargo međusobno prebacuju odgovornost oko toga tko je trebao sanirati tu lokaciju.  Županijski Zavod za javno zdravstvo je nakon sastanka obavio uzrokovanje vode na području Šoderice, iako još uvijek nije došlo do potpunog povlačenja vode, a analize vode provode se sukladno Uredbi o standardu kakvoće voda i  Uredbi o kakvoći voda za kupanje, čiji se rezultati očekuju idući tjedan.

POVEZANI ČLANCI:

Ravnateljica Vadla preporučila je stanovnicima na poplavljenim područjima u čijim se bunarima razina vode podigla uslijed poplave, a inače konzumiraju bunarsku vodu, da ne piju vodu iz takvih bunara dok se ne obavi analiza. Županijski Zavod za javno zdravstvo dao je preporuke stanovništvu o postupanje na poplavljenom području. Savjetuju da koriste vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.

Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, može se koristiti samo kao tehnološka voda, a nikako za piće, kuhanje ili pranje. Savjetuju i da se ne konzumira hrana koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom i zbjegavaju konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

>> VIDEO Drama u Zagrebu: Muškarac prijetio da će skočiti s kuće, pucao na policiju

Ključne riječi

Komentara 1

ŠI
Šiba
14:52 22.08.2023.

Razmišljaj zeleno posadi drvo vidimo po HŽ kako su zeleni .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije