Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KRUG TRETIRANJA

Prošao vodni val u Osijeku, vraća se borba s komarcima: 'Rapidan pad Drave nam pomaže'

Komarac
Foto: Stefan Jaitner/DPA
1/3
18.08.2023.
u 15:12

Prošlih dana izvršene su četiri preporuke županijskog zavoda za javno zdravstvo za larvicidno tretiranje komaraca, a jedinke koje budu preživjele, tretirat će se adulticivno

Nakon prolaska vodenog vala na Dravi u Osijeku slijedi još jedan krug borbe protiv komaraca, što će se nastojati riješiti novim larvicidnim i adulticivnim tretmanima, izvijestila je u petak osječka Gradska uprava. Dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare da vodeni val na osječkom području nije ostavio štetne posljedice, uzorkovanje komaraca 17. kolovoza pokazalo je da je broj uhvaćenih komaraca u klopkama na mjernim postajama u gradu relativno nizak te zasad nema veće najezde komaraca.

Prošlih dana izvršene su četiri preporuke županijskog zavoda za javno zdravstvo za larvicidno tretiranje komaraca, a jedinke koje budu preživjele, tretirat će se adulticivno.

Kako se sredinom idućeg tjedna očekuje pojava odraslih jedinki poplavnih komaraca u šumskim područjima, iz Zavoda za javno zdravstvo očekuju se preporuke za adulticivno tretiranje iz zraka cjelokupnog šumskog i močvarnog područja koje okružuje Osijek, najvećim dijelom sa sjeverne strane.

POVEZANI ČLANCI:

Tretmanima će se nastojati obuhvatiti što veći broj jedinki komaraca na području gdje se pojavljuju a prije nego dođu do naselja na gradskom području, kazao je Vulin. Dosad je na tretiranje komaraca utrošeno 990 tisuća eura a na raspolaganju je još 510 tisuća eura. Ako prije kraja sezone utrošimo preostali iznos, zasigurno ćemo osigurati dodatna sredstva u proračunu, rekao je Vulin.

Naveo je da od vrhunca vodenog vala na Dravi, kada je vodostaj u Osijeku iznosio 418 centimetara, razina vode sada rapidno opada, po nekoliko centimetara na sat, pa je sada već ispod 200 centimetara. Područja koja su poplavljena brže presušuju i tamo gdje vodena površina presuši u manje od pet dana ličinke komaraca se ne stignu razviti, pa će nam rapidno opadanje Drave sigurno pomoći, kazao je osječki dogradonačelnik.

>> VIDEO Nijemci upozoravaju vozače na novi prometni znak u Francuskoj: Ignoriranje će vas stajati 135 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije