Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE HORVAT

Močvara ima monografiju, a stižu i Dirtmusic s članovima Walkaboutsa i Bad Seedsa

21.05.2018.
u 16:53

U golemoj knjizi sjajnog grafičkog prijeloma na petstotinjak stranica vidi se dvadesetgodišnja odiseja Močvare, od koncerata do performansa, dizajna plakata, stripova, kazališnih predstava, kvizova i radionica

Godinu dana nakon početka Močvarine crowdfunding kampanje kojom je prikupljeno više od 8000 dolara za troškove izdavanja knjige o Močvari, rezultati su vidljivi. Prije dva tjedna pojavila se atraktivna monografija “Močvara i priča o URK-u”, koja zaista jest, kako kaže promomaterijal, prikaz nezavisne kulture na jednom mjestu.

Zamalo i jedini, barem u takvom opsegu, jer Močvarini programi svakodnevno dovode u klub i obližnju dvoranu bivše Tvornice Jedinstvo premijerne protagoniste domaće i svjetske nezavisne scene. A upravo je indie-glazbena scena pravi rasadnik nadahnutih autora i projekata koji ne podliježu histeriji masovne popularnosti i tvrdoglavo održavaju visoke umjetničke kriterije.

Odličan program kluba

Od glazbe do performansa, dizajna plakata predstavljenog u 14 mapa radova, stripova ulaznica i ostale grafike, kazališnih predstava, kvizova, radionica i promocija atraktivnih umjetnika, Močvara se – kako pokazuje i golema knjiga sjajnog grafičkog prijeloma i opreme na petstotinjak stranica – u dvadeset godina rada etablirala kao, paradoksalno, nešto sasvim suprotno od imena kluba. Podsjetimo li da su tijekom godina u Močvari među ostalima nastupali Jonathan Richman, The Residents, Einstürzende Neubauten, Figli Di Madre Ignota, Gogol Bordello, Black Rebel Motorcycle Club, Khebez Dawle, Shellac, Mike Watt i mnogi drugi domaći i strani izvođači, jasno je da je riječ o prostoru koji je publici i kritici priuštio ozbiljno kalorične programe.

Čak i ne moramo ići predaleko u prošlost; primjerice, prije tjedan dana u krcatom Jedinstvu sjajan koncert, u organizaciji SuperUha, održao je američki sastav Yo La Tengo, a već iduća dva programa teško će po zanimljivosti dostići drugi prostori u gradu tih večeri. Naime, u ponedjeljak 21. svibnja u sklopu programa Vrelo zvuka i Začarana Močvara nastupa američko-australsko-turska postava Dirtmusic, a 11. lipnja ruska Phurpa, programi koji izlaze iz domene rocka i predstavljaju multikulturalnu poslasticu za sve sklone etnografskim istraživanjima.

Dirtmusic su svjetska world music atrakcija predvođena Chrisom Eckmanom iz The Walkabouts i The Strange – postave koju čine i domaći The Bambi Molesters – te članovima grupe Baba Zula i Hugom Raceom iz The Bad Seedsa Nicka Cavea. Dirtmusic, osnovani 2007., prvi put nastupaju u Zagrebu i dovode Chrisa Eckmana u drukčijem izdanju, nastalom kada su se tri poznata rock-glazbenika odlučila okušati u drukčijoj glazbi. Inspiracija im je bio malijski tuareški pustinjski blues koji smo nekoliko puta kod nas čuli posredstvom postave Tinariwen. Dirtmusic je surađivao i s predvodnicima saharskog bluesa Tamikrest, što je rezultiralo albumom “BKO” iz 2010. nakon kojega su radili i s drugim malijskim glazbenicima.

Eckman i Baba Zule

The Walkabouts su snimali za diskografsku etiketu Glitterhouse, a Chris Eckman jedan je od vlasnika Glitterbeat Records. Početkom prošle godine objavili su album turske grupe Baba Zula, Eckman je došao na ideju o suradnji, a Murat Ertel, vođa Baba Zule, pristao je na projekt američko-australskog dvojca pod uvjetom da se sve uvježbava u njegovoj garaži u Istanbulu. Eckman i Hugo Race pristali su i snimljen je “Bu Bir Ruya”, koji je uskoro stekao status jednog od najboljih world music izdanja posljednjih godina, a premijeru će u ponedjeljak imati u Zagrebu.

Ruska Phurpa u Močvari gostuje 11. lipnja, a riječ je o zanimljivom projektu nastalom devedesetih godina u Moskvi, u kojoj je grupa umjetnika predvođena Aleksejem Teginom u legendarnom skvotu Fabrique of Cardinal Art počela studiju tradicionalne ritualne glazbe udaljavajući se od suvremene elektroakustične i industrijske glazbe s namjerom istraživanja drevne kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta. Phurpa istražuje skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji, prije nego što je budizam došao do Tibeta.

Lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka, a tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je autentičnost i zadržao velik broj elemenata koji proizlaze iz drevne srednjoazijske i tibetansko-burmanske glazbe, netaknute do današnjih dana. Na tragu nekadašnjih programa “Multikultura” u Lisinskom, ovaj puta u Močvari ćemo moći provjeriti zanimljiv etnografski spoj koji se rijetko viđa na pozornicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije