Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spasio je obama

Moćna Angela na rubu: Neću počiniti samoubojstvo

Angela Merkel Barrack Obama
Foto: DPA/PIXSELL
14.05.2014.
u 08:43

Njemačka kancelarka je u jeku borbe za spas eurozone 2011. u francuskom Cannesu priznala svoju nemoć u rješavanju problema koji bi tad povukao u krizu cijelu EU, kad je iznenada vođenje sjednice preuzeo američki predsjednik

Njemačka kancelarka Angela Merkel, najmoćnija žena svijeta, bila je svojevremeno na rubu da je, u očaju i nemoći, samo izrekla: "Das ist nicht fair ("Nije pošteno. Neću počiniti samoubojstvo)."

Bilo je to zapravo u jeku bitke za stabilnost zajedničke europske valute, na skupu europskih šefova država ili vlada u studenom 2011. u francuskom Cannesu, kad su se moćnici uprli u spašavanje eurozone.

Te Merkeličine trenutke očaja zabilježio je britanski Financial Times, koji donosi i priču da je europskim vođama tada pomoć pružio – američki predsjednik Barrack Obama.

U to doba Grčka je prolazila kroz tešku gospodarsku krizu koju je morala suzbijati cijela Europska unija, Italija je imala gospodarskih problema, a Njemačku su zbog njezinih prijedloga rješenja problema kritizirali Francuska i SAD.

 – To je bio trenutak kad se eurozona kakvu znamo mogla raspasti – govorio je jedan član francuske delegacije u Cannesu.

I tad je na scenu stupio Obama – preuzeo je te večeri, u kojoj je "željezna" Angela bila gotovo stjerana u kut, glavno mjesto za stolom, na čuđenje i iznenađenje svih.

– To je bilo baš neobično, ali i znak da Europa nije spremna i odlučna, to je bio znak njezine slabosti – rekao je jedan njemački izaslanik. Obama je tad predložio da Njemačka predvodi spašavanje eurozone, kroz tzv. Veliku bazuku, ili "Zid novca", novčani fond koji bi prvo spasio Grčku, a potom i ostale "tonuće" zemlje članice EU...

>>Obama i Merkel prijete Putinu oštrijim sankcijama zbog Ukrajine!

Komentara 30

Avatar MK
MK
09:48 14.05.2014.

"Nije pošteno. Neću počiniti samoubojstvo" ni u naj udaljenijem smislu nije prijevod za 'Das ist nicht fair'... Zalosno koji novinarski diletantizam - ostaje pitanje ali je novinar uopce shvatio sto se dogodilo u Cannes-u, ali je uopce razumio sto je Financial-Times napisao...

TO
tomzag
09:04 14.05.2014.

Da se EU riješi utega zvan Amerika, prodisali bi svi skupa.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:19 14.05.2014.

Njemačka je i dalje gospodarski div i politički patuljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije