Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez izlaza

Mljekari prisiljeni prolijevati mlijeko i dijeliti ga susjedima

mlijeko
kristina štedul fabac/pixsell
04.10.2011.
u 11:35

Mihajlović tvrdi da mu u karlovačkoj mljekari ne žele otkupiti mlijeko, no, kako kaže, ne dopuštaju mu ni prijelaz u Vindiju

Dio od čak 250 litara mlijeka, koliko ga se svakog dana proizvodi na imanju Mihajlovića u Krnjaku kraj Karlovca, jučer je podijeljeno susjedima, dok je ostatak proliven. Ogorčena je to reakcija Dejana Mihajlovića nakon što su mu iz KIM-a, s kojim surađuje godinama, rekli da više ne mogu otkupljivati mlijeko.

 – Razlog što KIM više ne dolazi po mlijeko jest, barem kako su rekli, opasnost za kamione koji se s imanja uključuju u promet na D1. Iako otkad znam za sebe na ulazu nikad nije bilo nesreća, prihvatili smo to i pokušali naći rješenje. No ono što mi se nudi jest da svoje mlijeko, umjesto u laktofriz koji mi je u kući, prelijevam u kante i vozim ga pet kilometara dalje. To nisam mogao prihvatiti – ispričao je Mihajlović.

 Na taj način ne bi mogao održati kvalitetu mlijeka koje proizvodi u ekstra klasi. Ostao bi bez državnih poticaja i subvencija, čime bi smanjio otkupnu cijenu na gotovo jednu trećinu.

 Dogovor korporacija

 – Prihvatio sam i to da KIM više ne želi moje mlijeko i odlučio prijeći u Vindiju jer su oni spremni moje mlijeko preuzimati već od sutra. Međutim, u Vindiji su tražili neku ispisnicu, dokument kojim se potvrđuje da KIM-u ništa ne dugujem. No, u KIM-u mi to nisu željeli dati. Sada ispada da u Karlovcu moje mlijeko ne žele, no ne žele mi omogućiti i da ga predajem nekom drugom. Ne znam je li to dogovor tvrtki, no ovakvim se postupcima nas mljekare direktno uništava – ogorčen je Mihajlović.

 Načelnik općine Krnjak Rade Kosanović tvrdi da ovaj slučaj na njihovu području nije usamljen. U sličnoj je situaciji još 70-ak proizvođača koji se zasad nekako snalaze i prevoze mlijeko.

 – Mislim da postupci KIM-a i Dukata nisu korektni. Njihovi predstavnici bili su i u općini i službeno zatražili da im općina sufinancira prijevoz mlijeka. Pa gdje toga ima da općina nekoj privatnoj firmi plaća za njihove kamione – začuđen je ostao Kosanović.

 Dukat treba mlijeko

 U Dukatu tvrde da su reakcije iz Krnjaka prenaglašene te da se i za slučaj Mihajlović pokušava naći najbolje moguće rješenje.

 – Točno je da smo u Krnjaku krenuli s reorganizacijom otkupa mlijeka, ali samo zbog povećanja sigurnosti i to na zahtjev vozača kamiona. Gospodinu Mihajloviću ponudili smo premještanje laktofriza iz dvorišta na proširenje ceste koje se nalazi njemu preko puta. Spremni smo to i financirati, no on to nije prihvatio. Dokument koji se naziva ispisnica u našoj tvrtki uopće ne postoji i ne vjerujem da mu nešto slično može biti ikakva prepreka. U svakom slučaj za njegovu proizvodnju i otkup mlijeka i dalje smo zainteresirani – rekla je Elena Wolsperger Dolezil iz Dukata.

Ključne riječi

Komentara 2

TI
tintilinic100
12:28 04.10.2011.

Predstava za javnost, a ne znam što se želi time postići.??? Neće prolijevati sve mlijeko.. i neće to raditi danima.. jer nebi imao zarade. Par litara se može proliti... to nikome neće škoditi...

FR
franjo0303
11:29 06.10.2011.

Pa problem je u srpskoj nacionalnosti a ne u sigurnosti kamiona. Treba reći istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije