Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKELEDŽIJA se obrušio na hzzo

Mladić (18) s dijabetesom pritvoren u Grčkoj ostat će bez zdravstvenog osiguranja jer se ne može prijaviti na HZZO

Marko Lukunic/PIXSELL
23.09.2023.
u 16:21

Urednik portala Na inzulinu, Davor Skeledžija, dopisom se obratio ravnateljstvu HZZO-a sa zamolbom da uvaže nemogućnost dolaska tog mladića, međutim, od HZZO-a je dobio odbijenicu. Na nju je oštro reagirao.

Ogorčen postupkom HZZO-a koji odbija produžiti obavezno zdravstveno osiguranje 18-godišnjaku s dijabetesom koji se nalazi u grčkom pritvoru nakon nemilog navijačkog obračuna, Davor Skeledžija, urednik portala Na izulinu, pismom se obrušio na Veroniku Laušin, zamjenicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).  Među hrvatskim navijačima koji su i dalje pritvoreni u grčkim zatvorima, dvojica mladića boluju od dijabetesa. Budući da se vode kao nezaposleni, imaju obavezu prijaviti se svaka tri mjeseca na HZZO kako bi status osiguranika na obavezno zdravstveno osiguranje produljili, no u ovom slučaju fizički spriječeni doći na šalter HZZO-a.

Roditelju jednog od njih službenica u HZZO-ovoj ispostavi tu je činjenicu uvažila i produžila mu status osiguranika, međutim, 18-godišnjaku iz Nove Gradiške očevo preklinjanje ostalo je bez rezultata. Urednik portala Na inzulinu, Davor Skeledžija, dopisom se obratio ravnateljstvu HZZO-a sa zamolbom da uvaže nemogućnost dolaska tog mladića, međutim, od HZZO-a je dobio odbijenicu. Na nju je oštro reagirao. 

"Učinili ste sve što je u vašoj moći (a ona je velika) da osoba s dijabetesom uskoro ostane bez zdravstvenog osiguranja i da potpuno izludite njegovog starog oca! Uštedjeli biste koju kunu HZZO-u i bacili ga Grčkom osiguranju koje mu ne može osigurati senzore za mjerenje glukoze za koje čak i HZZO priznaje da su potrebni. Kako znam? Rekli su mi vaši kolege da Vi stojite iza sramotnog i beskorisnog dopisa iz HZZO-a. SRAM VAS BILO...", stoji među ostalim u Skeledžijinom pismu.

U njemu se osvrće i na činjenicu da zamjenica ravnatelja i dalje obnaša tu funkciju iako ima 73 godine te iz toga zaključuje da nije uspjela stvoriti adekvatnog nasljednika za tu funkciju. 

- Zatvoreni hrvatski navijač s dijabetesom će zbog Vas izgubiti Hrvatsko zdravstveno osiguranje? Dok sam zvao po HZZO-u i molio da se pomogne tom zatvorenom mladiću koji je netom proslavio 18 godina i pogriješio...  Dok sam molio da se time pomogne i njegovom starom ocu da zaštiti svoje dijete koje je nešto skrivilo, ali nije kriminalac.... Dok sam molio da se pomogne ocu koji je 5 godina proveo u ratu za Republiku Hrvatsku, Vi ste smišljali nebulozan i beskoristan dopis kako mladića ostaviti na cjedilu!  

Smatra da je "jedan telefonski poziv sve mogao riješiti. Ili običan dopis u kojem se uvažava grozno stanje u kojem se našla ta sirota obitelj i zakon fizike prema kojem Hrvatski zatvorenik u Grčkom zatvoru ne može istovremeno pojaviti i na šalteru HZZO-a. Ne uvažava se ni činjenica da je nedavno donesen novi Zakon vezan za zdravstveno osiguranje i obavezno javljanje svaka 3 mjeseca, te da nije predvidio puno toga."

HZZO-a je odgovorio na molbu Davora Skeledžije: 

Poštovani, prvobitno ukazujemo na činjenicu da je obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj obveza, a ne pravo te isto nije zagarantirano člankom 59. Ustava Republike Hrvatske. Naime, zdravstvena zaštita i obvezno zdravstveno osiguranje nisu istoznačni pojmovi. Ustav Republike Hrvatske u skladu sa člankom 59. svima jamči pravo na zdravstvenu zaštitu, dok se status u obveznom zdravstvenom osiguranju ostvaruje sukladno uvjetima propisanim Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju (ZOZO). Zdravstvena zaštita samo je jedno od prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, uz pravo na novčane naknade, koja se osiguravaju osiguranim osobama u skladu sa ZOZO-om.

Pored toga zdravstvena zaštita, koja nije ujedno sva pokrivena obveznim zdravstvenim osiguranjem, odnosno ne predstavlja standard prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja regulirana je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i odnosi se na sve građane Republike Hrvatske neovisno o njihovom statusu u obveznom zdravstvenom osiguranju. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu 1. travnja 2023. godine uvodi se obveza za osiguranike koji su osigurani po osnovi nezaposlenosti (članak 7. stavak 1. točka 13. ZOZO-a), a koji se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje osobnog pristupa HZZO-u jednom u tri mjeseca radi provjere okolnosti na temelju koji im je taj status utvrđen.

Radi pravne zaštite osobe kojima je zbog propusta osobnog javljanja HZZO-u prestao status u obveznom zdravstvenom osiguranju u mogućnosti su zatražiti izdavanje rješenja u upravnom postupku u najbližem HZZO-u. 

Osobe koje nakon provedene odjave s obveznoga zdravstvenog osiguranja i nadalje imaju prebivalište, stalni boravak ili dugotrajno boravište u Republici Hrvatskoj obvezne su regulirati obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno se osigurati prema osnovi osiguranja za koju u tom trenutku ispunjavaju propisane uvjete. 

Vezano uz Vaš zahtjev za povratnom informacijom u konkretnom slučaju kojeg navodite u svom podnesku izvješćujemo Vas da Vam tražene podatke nismo ovlašteni dati u skladu s propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka odnosno poslovnu tajnu.

S poštovanjem, HZZO.

Komentara 5

LU
lukarak
09:49 24.09.2023.

"- Zatvoreni hrvatski navijač s dijabetesom će zbog Vas...". Ne, "zatvoreni hrvatski HULIGAN...." dalje je sve dobro. To nisu navijaci.

ME
Melkiorr
20:07 23.09.2023.

SRAMI SE HZZO!

BE
Beyonder
17:25 24.09.2023.

18 godišnjak, bitanga sa dijabetesom nema vremena tražit posao ali svejedno ima para za put u Grčku da se pokaže tko je baja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije