Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Süddeutsche Zeitung

Mladi Ratzinger bio za ukidanje celibata, ali Benedikt to ne želi

papa
AFP/PIxsell
29.01.2011.
u 10:40

Joseph Ratzinger, zajedno s još osam mladih teologa, je u veljači 1970. tražio otvaranje rasprave o celibatu

Joseph Ratzinger je za ukidanje celibata, ali Benedikt XVI. za tako što ne želi ni čuti. Njemački list Süddeutsche Zeitung objavio je u jučerašnjem broju pismo, koje je potpisao tada mladi svećenik Joseph Ratzinger, u kojem se u dvojbu stavljala obveza celibata za katoličke svećenike. Ratzinger je tada bio u skupini devet mladih teologa koji su u veljači 1970. uputili pismo njemačkim biskupima tražaći otvaranje rasprave o celibatu. Već tada je bilo sve manje mladih Nijemaca koji su odlazili u svećenike, pa su se mladi teolozi pitali da li razlog tomu slabom zanimanju za svećenički poziv leži u obveznom celibatu. Uz Ratzingera su to pismo potpisali Karl Rahner, Otto Semmelroth, Karl Lehmann i Walter Kasper.  

To pismo, potpisano 9. veljače 1970., upućeno je svim njemačkim biskupima.

“Naša razmišljanja se odnose na potrebu hitne provjere i različitog pogleda na obvezu celibata u latinskoj crkvi u Njemačkoj i univerzalnoj crkvi u cijelomu svijetu”, napisali su mladi teolozi, a Sueddeutsche Zeitung ga objavljuje pod naslovom “Dvojbe mladog Ratzingera”. Pošto ima sve manje zainteresiranih za svećenički poziv potrebno je da Crkva donese neku promjenu u njezinim pravilima. U pismu se ponavlja kako se njime ne želi ništa nametnuti, ali sama činjenica, ocjenjuje njemačko glasilo, da su mladi teolozi napismeno iznijeli svoje dvojbe glede celibata, zasigurno je znakovito.

No, zanimljivo je zašto je sada Süddeutsche Zeitung izašao s tim pismom. Prije nekoliko dana je Norbert Lammert, predsjednik Bundestaga, zajedno sa skupinom katolika potpisao poziv za ukidanje celibata. Razlog je isti, odnosno svećenika je sve manje i vjernici ne mogu u crkvama pokraj svojih domova primiti euharistiju.

U Njemačkoj je 1960. bilo 15.500 svećenika, a danas ih je samo 8.500. Tijekom cijele 2010. je zaređeno samo 150 svećenika (2006. je bilo zaređeno 211 svećenika), a bez novog kadra će mnoge crkve ostati zatvorene.

“Teološki je nepravedno ne porazmisliti o temi (koja svećenicima brani ženidbu op.s.t.) u svijetlu novog povijesnog i društvenog stanja. Posebno se mladi svećenici pitaju, u svijetlu akutne krize poziva, kako će se ti problemi života Crkve i njezinih pastora moći riješiti narednih godina”, napisali su mladi teolozi i naglasili kako oni koji izaberu svećenički poziv “gube, u današnjem visokoseksualiziranom društvu, priznanje njihove uloge u društvu”.

Nije poznato je li Njemačka biskupska konferencija to Ratzingerovo pismo poslala u Rim. No, sada je Rimskim biskupom autor toga pisma. Kao papa Benedikt XVI. je sada (odnosno 12. ožujka 2010.) Ratzinger kazao kako je “celibat svećenika sveti”, kako je to “znak darivanja sebe Bogu i drugima”.  

U rujnu ove godine Benedikt XVI. će pohoditi svoju rodnu zemlju u kojoj i vlada, kojoj je na čelu demokršćanka Angela Merkel, potiče na ukidanje celibata. Hoće li Ratzinger poslušati Ratzingera?

Ključne riječi

Komentara 55

SI
sinaj
19:50 30.01.2011.

Dančo je napisao/la: ____________________________ I zato bi kao trebali kupovati vaše ateističke bajke. Svaki čovjek koji koristi razum vjeruje u Boga. Samo bezumnik može reći da Boga nema

OB
-obrisani-
11:20 29.01.2011.

Mladi Ratzinger bio za ukidanje celibata, ali Benedikt to ne želi i očekuje od svojih svečenika i kardinala da svoje nagone, strasti i akcije obavljaju kao dosada u tajnovitosti, iza zidina i podalje od oči i ušiju javnosti a sa Bogom su ionako u dioničkom društvu pa če se nekako dogovoriti..

ME
Melkior
09:49 31.01.2011.

Pardon Churcill

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije