Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mladineu

Barišić i Nevenka Jurak: Ne želimo svjedočiti jer bismo sebe mogli izvrgnuti kaznenom progonu

Nevenka Jurak i Mladen Barišić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
19.09.2016.
u 16:25

Dvojac koji je optužen u aferi Fimi media trebao je svjedočiti u nastavku suđenja Vinku Mladineu

– Ne želimo svjedočiti jer bismo sebe mogli izvrgnuti kaznenom progonu – ustvrdili su Mladen Barišić i Nevenka Jurak, nakon što su u ponedjeljak sjeli na klupu za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda.

Taj dvojac, koji je optužen u aferi Fimi media, trebao je svjedočiti u nastavku suđenja Vinku Mladineu, bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mladineo se u jednom od krakova afere Fimi media tereti da je poslujući s tvrtkom Nevenke Jurak, Fond oštetio za oko 1,7 milijuna kuna.

Kako su Barišić i Nevenka Jurak optuženi u aferi Fimi media, a taj postupak još nije pravomoćno okončan, imali su pravo otkloniti mogućnost svjedočenja, ako bi im ono što bi iskazivali kao svjedoci moglo naštetiti, pa su tu mogućnost i iskoristili. Njih su dvoje tijekom prvog suđenja za aferu Fimi media priznali krivnju te su bili nepravomoćno osuđeni. On na tri godine zatvora, ona na dvije godine te je morala vratiti oko 2,5 milijuna kuna, dok joj je tvrtka bila ugašena. No nepravomoćnu presudu u korupcijskoj aferi teškoj 70 milijuna kuna, gdje su uz njih dvoje za izvlačenje novca iz državnih poduzeća te financiranje crnih fondova HDZ-a još optuženi i Ivo Sanader, Branka Pavošević, Ratko Maček te HDZ, lani je ukinuo Vrhovni sud. Suđenje je prije nekoliko mjeseci počelo ispočetka, no prošli tjedan je prekinuto do daljnjeg zbog teške bolesti Ive Sanadera. Na početku ponovljenog suđenja i Barišić i Nevenka Jurak, kao i svi ostali optuženici, zanijekali su krivnju.

Inače, osim glavnog suđenja za Fimi mediju, postoji još nekoliko pojedinačnih postupka. Tako se zbog poslovanja s Fimi medijom te izvlačenja novca iz državnih poduzeća preko, tvrdi tužiteljstvo, fiktivnih poslova s tvrtkom Nevenke Jurak, osim Mladineu, još sudi i Ivici Kirinu, bivšem HDZ-ovu ministru policije i aktualnom gradonačelniku Virovitice, kojeg se tereti da je iz MUP-a izvukao oko 7 milijuna kuna. Pod istragom je i Božidar Kalmeta, aktualni HDZ-ov gradonačelnik Zadra.

>> Matković i Kalmeta nisu se pojavili kao svjedoci u nastavku suđenja za aferu Fimi media

Komentara 10

PA
Pape5
17:03 19.09.2016.

Ovakve javne izjave samo dokazuju razmjere lopovluka koji je odrađen, a Uskok, bez i malo volje i želje da dokazuje kaznena djela, kroz ovakva otvorena priznanja, po onoj narodnoj; "plaća ide, a ja ležim".

SA
Sabomerzel
17:11 19.09.2016.

Ni riječi na ovom portalu o divljanju porazdne stoske fašističke politike u Pazinu. Spremaju li nove pokolje kao 45-te??

AD
admin2
17:19 19.09.2016.

Jednakost odgovor: Milanovic i njegovi zgubidani, probisvjeti ukrali su sto miliharda kuna i dobro su i prosli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije