Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ODGOVOR JE JASAN'

Sve glasnije se priča o Texitu: Teksas se u prošlosti bio odcijepio, stručnjaci objašnjavaju je li takvo što danas moguće

04.02.2024.
u 11:36

Iako u toj saveznoj državi postoji malena skupina političara koja govori o tomu da Teksas ima pravo ponovno biti nezavisna država, kao što je to već i bio u 19. stoljeću, pravna teorija ih u tomu demantira.

Unatoč svim navodima koji su se pojavili o mogućem odcjepljenju Teksasa, to se ne može dogoditi, slaže se velika većina američkih pravnih stručnjaka. Spor između guvernera Teksasa Grega Abbotta i predsjednika Joea Bidena zbog prevelikog broja ilegalnih migranata koji prelaze granicu ponovno je oživio priče o  mogućoj "secesiji". No, kao što je to u svom tekstu zaključio magazin Time: "Teksas se ne može jednostavno sjetiti i napustiti Sjedinjene Države. Pa ipak, hajmo pričati o tomu... Opet".

Iako u toj saveznoj državi postoji malena skupina političara koja govori o tomu da Teksas ima pravo ponovno biti nezavisna država, kao što je to već i bio u 19. stoljeću, pravna teorija ih u tomu demantira. No, periodično se o ovom pitanju raspravlja – često kao reakcija na izjavu nekog dužnosnika ili pak, kao sada, zbog političkog problema na relaciji Washington-Teksas. Zagovornika nezavisnosti Teksasa je u toj saveznoj državi malo, samo što zbog osjetljivosti teme njihove izjave dobivaju relativno veliku medijsku pažnju.

1/14

Trenutačni sukob na relaciji Bijela kuća-Teksas potaknut je osjećajem te savezne države da središnja vlada ne čini dovoljno na zaustavljanju velikog broja ilegalnih migranata koji svakog dana prelaze granice SAD-a i Meksika. U prosincu 2023. taj je broj bio rekordan tijekom jednog mjeseca od početka mjerenja – nezakonito je granicu prešlo 250 tisuća ljudi. U ustavu stoji da savezna vlada ima jedina ovlast i odgovornost za zaštitu granica, no Teksasu je prekipjelo što Biden održava navodno pretjerano meke politike. Zbog toga je Teksas počeo na granici graditi prepreke, ukljućujući i bodljikavu žicu. No, uskoro je Vrhovni sud odobrio saveznoj Bidenovoj vladi i njezinim agentima da razmontiraju žicu. Teksaški guverner Greg Abbott zadržao je inat i prkosno poručio da će, čim vlada razmontira žicu na nekom dijelu granice, uprava te savezne države zamijeniti ju novom. Mnogi su analitičari doveli u pitanje ovlast te države da sama upravlja pitanjima granice.

Usporedno s time, okupili su se prosvjednici koji su najavili da će stotine tisuća vozača kamiona stići u Teksas na demonstracije na kojima će od Bidena tražiti da zaštiti granicu. Najavili su da će u subotu 3. veljače čak 700 tisuća kamiondžija stići u Teksas u sklopu konvoja "Preuzmimo naše granice natrag". Pa ipak, američki mediji javljaju da je prava snaga prosvjeda mnogo manja, i da je u državu dosad stiglo tek 50-ak vozila.

Sve je to potaknulo spomenute priče o mogućoj secesiji Teksasa. Taj je pokret davno nazvan "Texit", i dobio je relativno puno medijske pažnje. Također, postoje i neke službene organizacije poput Teksaškog nacionalističkog pokreta koji zagovaraju nezavisnost savezne države. Pozivaju se na povijest Teksasa koji je već od 1836. do 1845. bio nezavisna država – Republika Teksas. Nakon Teksaške revolucije 1836. republika je proglasila nezavisnost od Meksika, a anektirao ju je SAD devet godina kasnije. Tada je postao 28. savezna država u SAD-u.

Teksas je tijekom građanskog rata u Americi još jednom proglasio nezavisnost u 1860-ima, ali je porazom vojske Konfederacije izgubio samoproglašenu državnost koju su američki sudovi ionako tumačili kao nezakonitu.

Pokojni i znameniti sudac američkog Vrhovnog suda Antonin Scalia 2006. je rekao postoji li pravna osnova za odvajanje država iz SAD-a:

VEZANI ČLANCI:

- Odgovor je jasan. Postoji li ijedno ustavno pitanje koje je riješio Građanski rat, to je da ne postoji pravo na secesiju – rekao je Scalia u izjavi koja se vrlo često citira. S njime se slaže ogroman broj američkih pravnika. News portal Texas Tribune napisao je tekst: "Ne, Teksas se ne može legalno odvojiti od SAD-a, unatoč popularnom mitu".

Dio političara s američke krajnje desnice, nezadovoljan politikama Bijele kuće, oformio je politiku koja im omogućuje da zadrže privid američkog patriotizma, uparajući ga sa separatizmom zato što vjeruju bi u nezavisnom Teksasu oživjeli "prave" američke ideale. No, Texit i dalje ostaje marginalna pojava bez institucionalne potpore.

VIDEO Nacionalna garda postavlja žicu na američko-meksičkoj granici u Teksasu

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar Bill Carson
Bill Carson
12:03 04.02.2024.

Toga nigdje nema. Ne mogu otići ni Katalonci od Španjolske.

Avatar LooneyToney
LooneyToney
12:22 04.02.2024.

Je, daleko bi dogurali. Jedno je grintati, a drugo je uživati sve blagodati najveće vojne sile. To je samo za filmsku uporabu ....

Avatar Kajman
Kajman
12:21 04.02.2024.

Kada bi većina teksašana to uistinu htjela i na tome ustrajala Texas bi se mogao čak i legalno odcijepiti. Takve ideje uvijek su primamljive kao znak prosvjeda no kada se strasti smire i kada razumni ljudi uzmu stvar u svoje ruke vrlo brzo se uvidi kako bi to samo štetilo teksašanima pa nisam siguran da bi i dalje na tome ustrajali. Nije loše s vremena na vrijeme da se revolt iskaže i na takav način jer se onda neke stvari poprave, no SAD ma što god mi mislili o njima ipak su jedna od najdemokratskijih i najpoželjnijih država svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije