Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Bulj zbog Brodosplita pisao Plenkoviću: 'Konsterniran sam vašim tekstom'

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.03.2018.
u 11:38

Na temelju Vašeg teksta, upućenog kao odgovor, mogu zaključiti da državna tijela četiri godine uzastopno nisu poduzela ništa, kaže Bulj

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog njegovog, kako kaže, "neprimjerenog odgovora kojim je obezvrijedio sudbinu radnika Brodosplitu".

Bulj u pismu između ostalog kaže da je konsterniran Plenkovićevim odgovorom na njegova zastupnička pitanja te tvrdi da je tekst prepun neistina i poluistina koje imaju za cilj prikriti nezakonitosti u Brodosplitu.

"Postavio sam zastupničko pitanje što su državna tijela poduzela nakon više izvješća Državnog ureda za reviziju o poslovanju Brodosplita. Na temelju Vašeg teksta, upućenog kao odgovor, mogu zaključiti da državna tijela četiri godine uzastopno nisu poduzela ništa", tvrdi Bulj.

U nastavku prenosimo pismo:

Poštovani premijeru Plenković,

zaprimio sam Vaš odgovor, premijeru Plenkoviću, na moja zastupnička pitanja vezana za situaciju s Brodosplitom. Najkraće rečeno, ostao sam konsterniran Vašim tekstom i to ponajviše iz dva razloga.

Prvo, niste odgovorili niti na jedno zastupničko pitanje, niti na navode Državne revizije koji su jasno istaknuti u obrazloženju zastupničkog pitanja.

Drugo, tekst koji ste mi uputili kao odgovor prepun je neistina i poluistina koje imaju samo jedan cilj – prikriti nezakonitosti u Brodosplitu, kako bi se zaštitio „kupac“ i njegovi sponzori u vladama RH od 2012. do danas. Termin kupac stavljam u navodnike jer gospodin Debeljak nije kupio najveće brodogradilište u zemlji već ga je dobio, slobodno se može reći gratis.

Da podsjetim, postavio sam zastupničko pitanje što su državna tijela poduzela nakon više izvješća Državnog ureda za reviziju o poslovanju Brodosplita. Na temelju Vašeg teksta, upućenog kao odgovor, mogu zaključiti da državna tijela četiri godine uzastopno nisu poduzela ništa.

Miro Bulj
1/4

Nedopustivo je premijeru Plenkoviću da vlast četiri godine u kontinuitetu ignorira nalaze Državne revizije kao jedne od najvažnijih stručnih institucija za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta! Može li se to dogoditi u Njemačkoj ili Austriji ili nekim drugim europskim zemljama na koje se upravo vi često pozivate i smatrate uzorom?

Zbog nalaza Državne revizije u pravnim zemljama padaju vlade. I to po ubrzanom postupku. Već je i na prvi pogled jasno, gospodine Plenkoviću, da Vi niste autor teksta kojeg ste potpisali. Čak štoviše, jasno je da je autor ovog teksta kojeg ste mi uputili kao odgovor ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je autorica i Lex Agrokor po vlastitom priznanju. Ja sam uvjeren gospodine Plenkoviću da ste znali što potpisujete, da svoj potpis nikada ne biste stavili. Jer upravo ste vi u Saboru izjavili da je situacija u Brodosplitu vrlo ozbiljna. Od ozbiljnosti situacije s Brodosplitom u Vašem tekstu upućenom meni kao saborskom zastupniku nema ni traga. Ali pođimo redom.

U predmetnom tekstu koje figurira kao odgovor na moje zastupničko pitanje tvrdite da slijedom privatizacijskog ugovora doprinos restrukturiranju RH iznosi 1.503.268.640,74 kune. Stvarni autor ovog teksta na kojeg i Vi upućujete za dodatna objašnjenja ministrica gospodarstva, zna da je doprinos restrukturiranja RH utvrđen na nivou cca 3,6 mlrd kuna ili 60% od ukupnih troškova restrukturiranja. Preostalih 40 posto trebao je snositi kupac (cca 2,4 mlrd kuna). Navedeni iznos od cca 1,5 mlrd kuna utvrđen je člankom 7 privatizacijskog ugovora i predstavlja, kako je u samom ugovoru navedeno, potporu RH kupcu/društvu u petogodišnjem razdoblju restrukturiranja. To potvrđuje i dinamika isplate potpore.

Zašto gospodine Plenkoviću izbjegavate upotrebu termina državne potpore iako je taj termin sadržan i u privatizacijskom ugovoru i u nalazima Državne revizije? Razlog je vrlo jednostavan.

Sindikati Brodosplita već četiri godine upozoravaju da uz tu subvencijsku potporu postoji sasvim osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela subvencijske prijevare utvrđene čl. 258 Kaznenog zakona. Kako se navedena suma od 1,5 mlrd kuna ne bi dovela u vezu s potencijalnom kaznenom odgovornošću termin potpora preimenovan je u doprinos. To je još jedan dokaz zaštite ministrice Dalić svih aktera u postupku privatizacije Brodosplita.

U tekstu se također navodi kako je Ministarstvo gospodarstva svoju obvezu isplate potpore izvršilo u cijelosti, ali se ne navodi je li druga strana izvršila isplatu svoje potpore u visini 2,4 mlrd kuna nego se samo navodi obveza iz Ugovora kao da se u petogodišnjem razdoblju nije moglo ništa utvrditi. Drugim riječima, ne navodi se je li druga strana izvršila svoju financijsku obvezu iako se vrlo dobro zna da nije ni u sasvim malom dijelu. U predmetnom tekstu se kao druga strana identificira Društvo iako u privatizacijskom ugovoru jasno stoji termin „kupac,društvo i/ili ovisna društva“. Time se želi otkloniti svaka odgovornost kupca za vlastiti doprinos, što je bio ključni uvjet EU za privatizaciju Brodosplita. To je još jedan dokaz bezumne zaštite kupca od strane Ministarstva gospodarstva jer zdravom razumu ne može biti ni shvatljivo ni prihvatljivo da je obveznik vlastitog doprinosa društvo koje se restrukturira. Ako društvo ima snage za vlastiti doprinos onda mu privatizacija nije ni potrebna.

U tekstu, gospodine Plenkoviću, naglašavate kako je Ministarstvo gospodarstva svoju cjelokupnu obvezu subvencijske potpore izvršilo u cijelosti, ali ne navodite kako tu obvezu Ministarstvo nije smjelo izvršiti i kako bi zbog toga u pravnoj državi odgovorni iz ministarstva trebali kazneno odgovarati. Već 2013., a naročito 2014. postojali su svi razlozi za raskid Ugovora jer Program restrukturiranja nije ni krenuo. Ključni zadatak iz Programa restrukturiranja nije ni započet jer je definitivno odlučeno da se od 14 brodova za vlastitu flotu neće izgraditi niti jedan. To je jedan od najsnažnijih indikatora zaštite partikularnih interesa vlasti i kupca, a na štetu održive brodogradnje u Splitu.

Posebno se naglašava kako se subvencijska potpora isplaćivala u razdoblju od 2012. do 2017. Jeste li se zapitali kako je moguće da se potpora kupcu za petogodišnje razdoblje restrukturiranja dodjeljuje prije negoli je kupac potpisao kupoprodajni ugovor. Iako je glavni sudionik ovih kriminalnih radnji bila druga politička elita (ona iz SDP-a), na ove se okolnosti uopće ne osvrćete što je još jedan dokaz zajedničkog partikularnog interesa vlasti i kupca.

U pogledu izvršenja ugovornih obveza u provođenju Programa restrukturiranja u Brodosplitu navodite da postoje različita tumačenja ali ne navodite koja i čija su ta tumačenja iako je dobro poznato da je Ministarstvo gospodarstva kao potpisnik Ugovora jedino nadležno i odgovorno za njegovu provedbu. Navodite također da je Ministarstvo gospodarstva zatražilo s tim u vezi od Ministarstva financija proračunski nadzor koji je dovršen u srpnju 2015., dostavljen Ministarstvu gospodarstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, ali ne navodite ključne nalaze proračunskog nadzora, što opet upućuje na spregu interesa vlasti i kupca. O nenamjenskom korištenju sredstava državne potpore, koja se naglašava u svakom izvješću Državne revizije, niti jedne jedine riječi. Sapienti sat!

Prikazano pozitivno poslovanje u 2016. i 2017. nisu odraz stvarnog stanja jer prema nalazu Državne revizije financijski izvještaji Brodosplita nisu vjerodostojni. Sasvim je sigurno da se u slučaju Brodosplita vjerodostojni financijski izvještaji neće čekati desetak i više godina kao u slučaju Agrokor.

Izvan je svake sumnje da Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva ne pomaže zadržavanju i razvoju poslovne aktivnosti u Brodosplitu već upravo suprotno, zabija posljednje čavle u „lijes“ brodogradilišta. Potvrdu ovih navoda bit će moguće naći uskoro u potezima uprave Brodosplita koji upravo slijede.

Kupac Brodosplita u vlastitom Programu restrukturiranja koji su platili porezni obveznici 33 milijardi kuna (iako su najveći dio posla obavile stručne službe Brodosplita) obvezao se u petogodišnjem razdoblju restrukturiranja, koje ističe ovaj tjedan, izgraditi 30 brodova ukupne vrijednosti oko milijardu €. Nije izgrađen ni jedan brod. Postoji li, gosp. Plenkoviću, i jedna zemlja na svijetu koja bi iz toga mogla zaključiti da je postupak restrukturiranja uspješno obavljeno i da je splitsko brodogradilište održivo na svjetskom tržištu brodogradnje?

Postoje informacije kako odgovarajući centri moći priželjkuju likvidaciju Brodosplita, kako bi krupnom kapitalu bilo omogućena prenamjena prostora na kojem se danas nalazi Brodosplit. Morate pri tome očekivati jak otpor žitelja ove zemlje, jer će to biti jasan znak da se proces iseljavanja žitelja Hrvatske nastavlja ubrzanim tempom. Mnogo je primjerenije sadašnjem trenutku integrirati hrvatsku brodogradnju i tako integriranu restrukturirati kako bi se sačuvale tisuće radnih mjesta i stvorile pretpostavke nužnog industrijskog razvoja. Ukoliko se opredijelite za ovu mogućnost, više je nego sigurno kako ćete se morati odreći usluga sadašnje ministrice gospodarstva, budući da je ista pokazala da može unaprijediti samo egzodus hrvatskih žitelja u inozemstvo.

Komentara 11

IV
ivan1989.
17:12 01.03.2018.

Uvijek dobro pripremljeni. Sve bolji i bolji. Bravo Most.

DU
Deleted user
12:00 01.03.2018.

Iz ovog pisma gospodina Bulja vidljivo je da niti on nije njegov autor! Nema on tu širinu da ovako nešto napiše.

DU
Deleted user
07:37 02.03.2018.

Kada bi čelnik nekog tijela ili firme odgovarao na sva pisma i dopise to bi mu mogla biti jedina dužnost. Zna se šema tko je za što zadužen i tko je dužan davati pojedine odgovore. Zato i postoje timovi i službe. Zbog toga je iluzorno očekivati da će predsjednik Vlade ili direktor neke firme osobno odgovarati na pitanja pojedinaca ili zainteresiranih skupina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije