Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministrica vučković o nevremenu

'Ovako nešto nije se dogodilo desetljećima. Nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit'

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Hrvatska vatrogasna zajednica
1/5
03.06.2022.
u 10:41

– Opravdano se govori o klimatskim promjenama. Ovakvih događaja nije bilo posljednjih desetljeća – zaključila je ministrica

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jutros je posjetila Krapinsko-zagorsku županiju u kojoj je sinoć pala snažna tuča te prouzročila veliku materijalnu štetu gospodarstvenicima. 

– Pomoć će biti brza i olakšat će tegobe. Nažalost, hrvatski poljoprivrednici među prvima su izloženi posljedicama elementarnih nepogoda. Prošlo je tjedan dana od velikih šteta u Varaždinskoj županiji. Danas ponovno svjedočimo teškim posljedicama. Onima koji imaju trajne štete, čiji nasadi nemaju funkciju, pomoći ćemo putem mjere programa ruralnog razvoja. Prošle smo ga godine uveli i treći put kad smo izradili brz program pomoći za saniranje gubitka prihoda – poručila je ministrica. 

Kazala je i kako Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za protugradnu obranu. 

– Znanstvena zajednica nam je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to. Taj sustav postoji tek u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom. Pokrivao je 13 hrvatskih županija. Svaka pomoć poljoprivredi treba biti cjelovita jer trošimo sredstva poreznih obveznika. Idemo na investicijsku obnovu, dodatne potpore zbog gubitka prihoda i financiranje mreže obrane – kazala je. 

– Vrlo je bitna činjenica da u samo tjedan dana imamo ovako velike štete, a to se nije događalo desetljećima. To je činjenica. Kao što sam rekla, nema razloga da stručna zajednica u DHMZ-u ne govori istinu i ne stoji iza svog rada. No, doista bi bilo oportuno da se ova pitanja rasprave s tom zajednicom – dodala je ministrica. 

Kazala je da su tražili dodatne studije jer su predlagatelji zakona.

– Prema prvim procjenama, od 9000 registriranih gospodarstava u Zagorju, oko 150 do 200 OPG-ova je oštećeno – kazala je. 

– Opravdano se govori o klimatskim promjenama. Ovakvih događaja nije bilo posljednjih desetljeća – zaključila je ministrica. 

Podsjetimo, nevrijeme s obilnom tučom koje je u četvrtak popodne i predvečer poharalo Zagorje zahvatilo je i zapadni dio Zagrebačke županije, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća. ​Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije.

>> VIDEO Tuča napravila veliku štetu u Zagorju

Komentara 27

JA
japa
11:25 03.06.2022.

Kaj nema dokaza. Pitaj starije od sebe koji su živili u tim vremenima kad je radila protugradna obrana. Neki misle ako su školovani da i nešto znaju. Smješno zapravo žalosno!

DU
Deleted user
10:57 03.06.2022.

U Mađarskoj funkcionira u Hrvatskoj ne ?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:41 03.06.2022.

Da je ikada držala u rukama knjigu The Physics of Clouds koju je napisao direktor britanske meteorološke službe koji je kraj rata proveo na radarima, John Mason, ne bi nikada izgovorila to što je rekla. Dakle glavni cilj obrane odd tuče je smanjiti posljedice tuče na poljoprivredne biljke. Ne postoji način u potpunosti već je moguće barem djelomično. To ovisi o mogućnostima meteoroloških radara (imamo ih) zatim o osposobljenosti rukovatelja protugradnom opremom (to smo sve zanemarili), o dobro prognoziranim stanjima vremena i u konačnici sretno pogođenom mjestu u gornjem dijelu oblaka gdje se iz protugradne rakete rasipa srebrni jodid. Uočeno je da se zrna grada (ledena zrna) formiraju oko jezgara kondenzacije koje se uvijek u nekoj manjoj ili većoj koncentraciji nalaze u donjim slojevima atmosfere, do 10-15 km visine. Te jezgre na sebe navuku vlagu iz oblaka i stvara se u početku pothlađena voda da bi u konačnici se prolaskom kroz slojeve atmosfere temperature ispod nule na tlo dospjele kao zrna tuče. Ako se službe uvježbaju i imaju potrebnu opremu, moguće je raspršivanjem jezgara srebnog jodida smanjiti efekte grada. Naprosto te jezgre otimaju vodu iz oblaka koja se raspoređuje na njih mnogo i stvara se puno manjih zrna koja imaju slabiji efekt udara jer su naprosto daleko manja, a moguće je i dobiti ponekad samo kišu. Djelovanje na oblake iz kojih već pada tuča je nedjelotvorno, jer su ledena zrna već pokupila vlagu. Treba djelovati prije stvaranja velikih zrna tuče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije