Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRAVA STRANA POVIJESTI'

Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo Vulinu: 'Srbija se i dalje ne snalazi'

Zagreb: Na nove optužbe predsjednika Milanovića odgovarao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.06.2022.
u 19:29

Temeljna vrijednost naše europske obitelji je vladavina prava, koja također uključuje i poštivanje međunarodnog poretka. Istog onog međunarodnog poretka koji je narušen agresijom Rusije na suverenu i neovisnu Ukrajinu, napisali su

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je priopćenjem na izjave srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina. 

Podsjetimo, Vulin je ranije na Plenkovićeve izjave o poziciji Srbije kazao kako je Srbija uvijek ''vodila Hrvatsku na pravu stranu povijesti''. Odgovor ministarstva prenosimo u cijelosti: 

''Današnje izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuje iznimno nesnalaženje kako u interpretaciji najvažnijih trenutnih globalnih događanja, tako i u interpretaciji povijesnih događaja 20. stoljeća.

Gledajući trideset godina unatrag i sadašnje političko vodstvo, jasna je pozicija Srbije vezana uz agresiju Rusije na Ukrajinu te zašto je to za Srbiju "prava strana povijesti". Ovo što danas gledamo u Ukrajini jest ono što je Srbija pod vodstvom političkog režima Slobodana Miloševića neuspješno pokušala provesti u prvoj polovini 1990-ih agresijom na Republiku Hrvatsku i Republiku Bosnu i Hercegovinu. A u tome su ih, podsjećamo, zaustavile hrvatske vojne snage pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Osim toga, kao i još uvijek brojni djelatni političari u Srbiji, i ministar Vulin je politički bio dijelom politike zločinačkog režima Slobodana Miloševića, koji je za sobom ostavio brojne nevine žrtve i brojna razaranja dilljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. I ta velikosrpska politika je kao takva osuđena u brojnim presudama relevantnih međunarodnih sudova, ali ministar Vulin još uvijek izgleda smatra kako je i tada Srbija zapravo bila na "pravoj strani povijesti".

Naposljetku, poznato je da je Srbija danas kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, koja kao politički i gospodarski savez država ima svoje vrijednosti. No, temeljna vrijednost naše europske obitelji je vladavina prava, koja također uključuje i poštivanje međunarodnog poretka. Istog onog međunarodnog poretka koji je narušen agresijom Rusije na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti'', piše u priopćenju.

>> VIDEO Lavrov bjesni zbog propalog puta u Srbiju: Dogodilo se nešto nezamislivo, ovo je uznemirujuća akcija


 

Komentara 18

RI
ribarstvo
19:53 06.06.2022.

Diplomatski rijecnik za velikosrpske primitivce nema koristi. Odgovoriti im treba oštrije, bez ustezanja…konačno, dati im do znanja da nacinom kojim su vršili agresiju nikada neće biti dio civiliziranog svijeta.

DU
Deleted user
20:32 06.06.2022.

Gubljenje vremena. Uško Dugouško to ne kuži.

SV
Sveznadar
20:02 06.06.2022.

Više raditi i postavljati pitanja u Briselu, o poticajima, novcima i brojnim hrvatskim traženjima koje imamo, nestali, štete, ukradena dobra. Srbiju ignorirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije