Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otrovnice u Hrvatskoj

Ministarstvo: Imamo dovoljno protuotrova za ugrize crnih udovica i zmija

Zagreb: Dan i no? na PMF-u, skup popularno-znanstvenih manifestacija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
19.07.2023.
u 20:15

Uzimajući u obzir prosječnu potrošnju jedne doze ovog antitoksina u dvije godine na razini Hrvatske, zdravstveni sustav raspolaže s dovoljno doza. U slučaju zmijskog ugriza ili ugriza pauka crne udovice, najbolje je zatražiti hitnu medicinsku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

- Hrvatska ima dovoljne količine zmijskog antitoksina za ovu sezonu u zdravstvenim ustanovama, a određene količine su dostupne i na veleprodajnim skladištima, te ih zdravstvene ustanove po potrebi mogu naručiti. Vezano za antitoksin za ugriz pauka crne udovice, napominjemo da postoji značajna razlika u odnosu na zmijski antitoksin, jer se ovaj antitoksin, za razliku od zmijskog, zbog svoje diferentnosti i mogućnosti izazivanja ozbiljnih nuspojava primjenjuje iznimno rijetko, te je njegova potrošnja na globalnoj razini vrlo mala.

Uzimajući u obzir prosječnu potrošnju jedne doze ovog antitoksina u dvije godine na razini Hrvatske, zdravstveni sustav raspolaže s dovoljno doza. U slučaju zmijskog ugriza ili ugriza pauka crne udovice, najbolje je zatražiti hitnu medicinsku pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, gdje će se procijeniti zdravstveno stanje i po potrebi primijeniti potrebni antitoksin od strane zdravstvenih djelatnika - odgovorili su na naš upit u Ministarstvu zdravstva.

Važno je, kažu, spomenuti revitalizaciju Imunološkog zavoda kao strateškog projekta ove Vlade i zdravstvene administracije koji će, među ostalim proizvodima, proizvoditi antitoksin protiv ugriza zmija otrovnica i dodatno širiti portfolio novih proizvoda u novom pogonu, koji će biti izgrađen na zemljištu u općini Rugvica, u vlasništvu Imunološkog zavoda. Proizvodnja gotovih proizvoda, te dobivanje svih potrebnih dozvola, očekuje se nakon završetka gradnje, očekivano sredinom 2024. godine, napominju u Ministarstvu.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Svjetski dan zmija

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:18 20.07.2023.

Ja bih ovo ljeto išao skupljati poskoke, al ne znam kolka je tarifa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije