Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrovni pauk

Crna udovica snimljena na Rabu: 'Ulaze nam u dvorišta i kuće'

Zagreb: Dan i no? na PMF-u, skup popularno-znanstvenih manifestacija
Davor Puklavec/PIXSELL
19.07.2023.
u 11:13

Crna udovica poznata je po svom jakom otrovu ko je navodno i do 15 puta jači od otrova nekih zmija poput čegrtuša

Crne udovice, jedni od najotrovnijih pauka na svijetu, uobičajeni su stanovnici otoka Raba. Jedna čitateljica uspjela ju je i snimiti. 

- Crne udovice su standardni stanovnici otoka, navikli smo na njih, ali ne da su nam u dvorištima i kućama kao posljednjih mjesec dana. Nalazimo ih u kaminima, pred ulaznim vratima, na terasama i u kućama. Crne udovice su standardni stanovnici otoka, navikli smo na njih, ali ne da su nam u dvorištima i kućama kao posljednjih mjesec dana. Nalazimo ih u kaminima, pred ulaznim vratima, na terasama i u kućama - ispričala je za 24sata

Još veći problem, navodi, je nastao kada je kontaktirala nadležne. - Saznala sam da u cijeloj županiji nema protuotrova! Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protuotrova za ugriz crne udovice?! - upozorila je. 

POVEZANI ČLANCI:

Inače, crnih udovica ima na svim kontinenta. U Hrvatskoj ih se može naći na području Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije, ali i u Bosni i Hercegovini. Radi se o pauku s hitinskim pokrovom, a njihova boja varira od svijetlo bjelkaste do baršunasto crne te mogu imati i pjege. Ono najvažnije, poznata je po svom jakom otrovu ko je navodno i do 15 puta jači od otrova nekih zmija poput čegrtuša.

>> VIDEO Spektakularni prizori metora bolida iznad Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 4

KU
kuramela
11:51 19.07.2023.

Ako vam ulaze u kuće uzmite šlapu i ubijte ih, jednostavno je, zamahneš i šljap !

Avatar possibilis
possibilis
15:40 19.07.2023.

Nosio sam ga u ambulantu na Rabu. Nisu znali sto bi s njim. Htio sam ga poslati nekim sluzbenim kanalom na Veterinu ili negdje gdje se moze iskoristiti (znam da su tamo skupo placali crne udovice dok su jos proizvodili serum). Ugl, pun ih je Sv Damjan. Gore su na svaka 2 metra. Ne znam zasto je crna udovica na Rabu neka vijest.

FR
FranjoTT
11:15 19.07.2023.

OK, koliko je ljudi u Hrvatskoj umrlo od ugriza crne udovice? Naime taj pauk je iznimno opasan ali rijetko kada napada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije