Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA RUNDA PREGOVORA

Ministar potvrdio da će održati sastanak sa sucima u štrajku, rekao i kada

Split: Ivan Malenica otvorio zgradu Općinskog suda
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
29.01.2024.
u 12:26

'Prošle smo godine povećali plaće sucima, pogotovo onima prvog stupnja. Kako bi se ubrzali sudski procesi na nama je da osiguramo bolje uvjete rada', rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je dodao kako će se sastanak s predstavnicima sudaca održati najkasnije u četvrtak.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u Splitu je otvorio obnovljenu zgradu Općinskog suda, a tom je prilikom komentirao i sastanak sa sucima u štrajku. Sutkinja Bilušić glasnogovornica UHS-a, potvrdila je za N1 da je Malenica pozvao predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Damira Kontreca na sastanak. 'Odazvat ćemo se, samo još trebamo precizirati vrijeme, najvjerojatnije u srijedu ili četvrtak', rekla je sutkinja Ivana Bilušić

'Prošle smo godine povećali plaće sucima, pogotovo onima prvog stupnja. Kako bi se ubrzali sudski procesi na nama je da osiguramo bolje uvjete rada', rekao je Malenica koji je dodao kako će se sastanak s predstavnicima sudaca održati najkasnije u četvrtak. 

Očekuje se da će taj sastanak označiti početak nove runde pregovora sudaca i Vlade oko plaća. Podsjetimo, suci traže da se u zakon kojim se reguliraju njihove plaće uvede tzv. indeksacija, odnosno da se usklade osnovice plaća sudaca s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda.

VEZANI ČLANCI 

Ministar je tijekom posjeta Splitu komentirao i visoku stopu nepovjerenja građana u pravosuđe. 'Poduzimamo brojne aktivnosti i izmjene zakona da se ubrzaju sudski postupci. neprihvatljivo je da oni traju 3, 4, 5 ili 20 godina. Spora pravda nije pravda i svi dionici u pravosuđu trebaju raditi na tome.' 

 

Komentara 2

KU
kuglanje
13:48 29.01.2024.

Suđenja traju dok ne opelješe klijente. A presude katastrofa.

EJ
ejStef
13:19 29.01.2024.

I dalje imamo najviše sudaca po stanovniku, i dalje imamo najviše neriješenih spisa, i dalje prava i primanja nisu vezana uz rad i rezultate. Prava do neba, odgovornost nikakva... I sada se još traži da ta prava i primanja nemaju nikakve veze sa stanjem proračuna, BDP-a, društva itd. Nije čudo što ljudi bježe, oni radni i stručni. Suci i odvjetnici nemaju kud pobjeći, ako odu van onda rade poslove skladišnih radnika ili Wolt dostavljača, njima je tu super. Samo se uvale u fotelju i traže još, a politika im daje i daje, građani plaćaju i plaćaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije