Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPOŠLJAVANJE MLADIH

Ministar Pavić: Većim plaćama želimo zadržati mlade i zaustaviti iseljavanje

Marko Pavić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
16.10.2018.
u 16:36

Prosječna plaća u Hrvatskoj navodno je u zadnje dvije godine porasla gotovo stotinu eura

Nikada nismo imali više novca za zapošljavanje mladih – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uoči panel rasprave "Budućnosti Europe - prilike i izazovi za Slavoniju" u Slavonskom Brodu. Odgovarajući na pitanje kako zadržati mlade u Slavoniji i Hrvatskoj, on je istaknuo kako je Vlada u prve dvije godine svog mandata za tu namjenu izdvojila 4,5 milijarde kuna, od čega se 1,6 milijardi kuna odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja. Posebno je izdvojio mjere priopravnika i samozapošljavanja.

Mjera pripravnik je još uvijek nedovoljno korištena i zato je promoviramo. Ona omogućuje da poduzetnici mladima daju veću plaću, a da pola te plaće sufinancira država. Što se tiče samozapošljavanja, imamo dvostruko više mladih koji koriste tu mjeru jer smo podigli naknade koje iznose do 55 tisuća kuna. Cilj aktivne politike je privremeno zapošljavanje iz javnog sektora pretvoriti u trajno zapošljavanje u privatnom sektoru. Želja nam je da većim plaćama zaustavimo iseljavanje – rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je u zadnje dvije godine gotovo stotinu eura, no Vlada želi stvoriti okvir da ona bude još veća. Poreznom reformom ministra financija Zdravka Marića gospodarstvenici su, tvrdi, dobii šest milijardi kuna olakšica, a kroz projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem milijarde kuna ulažu se upravo u zapošljavanje i izgradnju infrastrukture.
Od najvećeg projekta zapošljavanja u mom ministarstvu "Zaželi" već smo dodijelili oko 400 milijuna kuna i zaposlili 2.500 žena.  Prema tome, svjesni smo da je mobilnost radne snage bila jedno od prava koja smo najviše promovirali za ulazak u Europsku uniju, ali smo isto tako svjesni da država treba tražiti okvir da plaće rastu i da zadržimo mlade ljude u Slavoniji - istaknuo je Pavić.

 

Ključne riječi

Komentara 9

RP
rpzagreb
16:40 16.10.2018.

Sve ovakve i slične beskorisne populiste treba pod hitno zaposliti u realnom sektoru. Da pokažu svoje sposobnosti i radne rezultate.

SD
sdpesticid
20:26 16.10.2018.

skinite svoje šape s hrvatske ekonomije i svima će biti dobro. pojma vi nemate što znači slobodno tržište jer ex-yu mentalitet zahtijeva kontrolu svega a to vi činite, svejedno tko je bio do sada i sada je na vlasti, sve ista škola propasti.

AE
Aedes2017
19:08 16.10.2018.

Ova HDZ bagra misli ovim mizernim standardom i sve općim zlouporabama vlasti zadržati mlade u zemlji !? Lažu..njih drže doznake iseljenika na vlasti.Njima ništa ne znače naše mizerne plaće i njihov doprinos proračunu.HDZ zloćinci će kad tad pred sud naroda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije