Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA VLADE

Ministar Bačić: Zemljišne knjige država treba srediti u 10 godina

Sisak: Ministar Bačić obišao radove na obnovi Gimnazije i Učeničkog doma
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
24.07.2023.
u 20:21

"U ovom trenutku u Hrvatskoj se provode katastarske izmjere na području 29 jedinica lokalne samouprave, 60 katastarskih općina, 14 županija i to su ulaganja koja će zasigurno pridonijeti ne samo uređenju samih evidencija nego i privlačenju investicija", naveo je ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić obišao je Varaždinsku županiju i Općinu Sveti Ilija gdje je okončan projekt katastarske izmjere i tom prilikom naglasio da bi država u idućih deset godina trebala urediti zemljišne knjige kad je riječ o građevinskom zemljištu. "Kao Vlada odlučili smo da će se u idućih 10 godina u Hrvatskoj premjeriti sve građevinsko zemljište i formirati za to zemljište i katastar i zemljišne knjige. I to će država financirati", najavio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Okončanjem projekta u Općini Sveti Ilija, dodao je, može se reći da je svaki vlasnik nekretnine u općini upisan u zemljišnoj knjizi u omjeru 1:1. "To znači da onog trenutka kada se odluči bilo na prodaju bilo na kupnju zemljišta ili objekta, bilo kakvo izvođenje radova, njemu će taj proces biti jednostavan i brz", istaknuo je Bačić naglasivši da će Općina od toga imati veliku korist.

VEZANI ČLANCI:

"Vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna. Nijedan mještanin općine Sv. Ilija nije trebao posebno izdvajati sredstva da bi imao sređene svoje parcele i nekretnine", rekao je Bačić te pozvao sve načelnike u Hrvatskoj da budu aktivni kao i načelnik općine Sv. Ilija.

Načelnik Marin Bosilj podsjetio je da je katastarska izmjera počela u jesen 2013. godine i trajala gotovo 10 godina. Istaknuo je i da je iznos cijelog projekta bio dva puta veći od proračuna Općine Sveti Ilija te da se ona morala zadužiti putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj i da je to zaduženje otplaćeno. Naveo je da je napravljena katastarska izmjera za oko 10,5 tisuća čestica te dodao da bi, ako bi pojedinac sam išao uređivati svaku česticu, to dosezalo i do 1000 eura troška po katastarskoj čestici.

VEZANI ČLANCI:

"Ako se tisuću pomnoži s 10 tisuća čestica, dolazi se do iznosa od 10 milijuna eura, što je otprilike 13 puta više od vrijednosti koja je plaćena za cjelokupnu katastarsku izmjeru", dodao je načelnik.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić rekao je da je projekt dio napora Vlade, putem Državne geodetske uprave, kako bi se što je moguće brže, jednostavnije i u kraćem vremenu došlo do novog katastra i zemljišnih knjiga. "U ovom trenutku u Hrvatskoj se provode katastarske izmjere na području 29 jedinica lokalne samouprave, 60 katastarskih općina, 14 županija i to su ulaganja koja će zasigurno pridonijeti ne samo uređenju samih evidencija nego i privlačenju investicija", naveo je.

VIDEO Večernji proveo dan sa zagrebačkim vatrogascima: 'Od potresa smo stručnjaci za dimnjake, a od oluje i za drveće'

Komentara 1

MA
Matek
08:22 25.07.2023.

Hahahahaha 10 godina? Zemljišne knjige se u HR “sređuju” od vremena pristupnih pregovora za članstvo EU, a Bačić govori o 10 godina. I ode u Varaždinsku županiju koja je zajedno sa Međimurskom županijom u samom vrhu sto se uređenosti tiče. Neka ode u Dalmaciju i vidi do kuda su oni stigli. Od austrougarske se nisu pomakli ni centimetar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije