Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi referendum?

Za pitanje manjina i njihove uloge u Saboru još nije vrijeme

Prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
27.09.2017.
u 18:33

Poanta nacionalnih manjina nije da budu pod pritiskom jer su presudni za vladajuću većinu, nego njihova što bolja integracija u društvo

Činjenica da Vlada Andreja Plenkovića izravno ovisi o volji zastupnika nacionalnih manjina ponovo je otvorila raspravu o poziciji manjinskih zastupnika. Udruga U ime obitelji najavljuje tako novu referendumsku inicijativu koja bi ograničila utjecaj manjina u Saboru, a ključni argument je da mandat zastupnika nacionalnih manjina po broju osvojenih glasova ima znatno manju težinu od broja osvojenih glasova drugih zastupnika.

Prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac uzvraća da su SDSS-ovi zastupnici na zadnjim izborima po broju osvojenih preferencijalnih glasova bili među prvih 25, no zaboravlja da se zastupnici nacionalnih manjina biraju po drukčijem ključu i da svaki pripadnik srpske manjine koji bira u 12. izbornoj jedinici zaokružuje, ne jednoga, nego tri kandidata, što relativizira njegovu tezu. Ostali manjinski zastupnici su u još nepovoljnijem položaju pa zagovornici ograničavanja njihova utjecaja ističu da manjinci ne bi smjeli odlučivati o tome tko će sastaviti parlamentarnu većinu i Vladu, a upravo je osam manjinskih zastupnika sada, i ne prvi put, taj jezičac na vagi.

Bez Đapića u toj priči

Iz najveće stranke, HDZ-a, poručuju, međutim, da im izmjene izbornog zakona, pa tako ni princip izbora manjinskih zastupnika kao i njihove ovlasti, trenutačno nisu na dnevnom redu. Ipak, dio sugovornika iz stranačkog vrha govori da bi u određenom trenutku trebalo razmotriti cjelovite izmjene izbornog zakona, pri čemu bi dio paketa bio i način izbora zastupnika nacionalnih manjina. Ali, kada je riječ o zastupnicima nacionalnih manjina, to se, ističe naš sugovornik, nikako ne smije raditi na osvetnički i provokativan način na koji to radi Ante Đapić, i uopće bez Ante Đapića u toj priči.

– Poanta izbora zastupnika nacionalnih manjina nije da budu pod pritiskom jer su presudni za vladajuću većinu, nego njihova što bolja integracija u društvo. To nije dobro za nacionalne manjine – rekao je naš izvor. Smatra da je uplitanje Ante Đapića i njegovo povezivanje s inicijativom Željke Markić o izmjenama izbornog zakona smišljeno kako bi ta inicijativa posve propala.

To je jedna od točkica

Da je način na koji raspravu o mandatu manjinskih zastupnika otvara Anto Đapić neprimjeren smatra i profesorica ustavnog prava Sanja Barić.

– O tom sustavu se može i treba razgovarati, ali riječ je o osjetljivoj temi, o kojoj rasprava treba biti duga i pridonositi kvaliteti suživota. Zbog toga treba birati i politički trenutak u kojem će se o tome razgovarati, a bojim se da sadašnje okolnosti nisu takve – kaže Barić i dodaje da cijeli izborni sustav ima toliko duboke i ozbiljne probleme da je pitanje manjinskih zastupnika samo jedna od točkica.

– Osnovni problem su neustavne izborne jedinice, na što je upozorio i Ustavni sud, po kojima provodimo izbore već treći ciklus. Izborni sustav ne jamči reprezentativnost, zastupnike vezuje više uz šefove stranaka nego uz birače – ističe Barić.

Komentara 19

JA
jadrmatic
18:57 27.09.2017.

U Hrvatskoj su manjine potpuno integrirane u društvo (osim Roma, ali oni su tako i tako priča za sebe svugdje) i postojanje manjinskih etnobiznismena u Saboru ni po čemu ne pomaže nikakvoj integraciji manjina, nego upravo suprotno, stvara jaz između manjina i većinskog naroda zbog nepotrebne pozitivne diskriminacije. Bilo bi 1000% logičnije i korisnije da pozitivnu izbornu diskriminaciju imamo prema 100%-tnim invalidima, nego prema pripadnicima manjina.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
18:52 27.09.2017.

Uzmimo slijedeću situaciju: neki ured socijalne skrbi svaki dan naručuje 1000 kruhova sa siromašne u nekom gradu. Svaki dan dođe otprilike 50 "siromaha" i uzme sve kruhove, i tako godinama. I kad netko postavi pitanje kako je moguće da se svaki dan peče 1000 kruhova za siromašne, i da to pravo koristi njih 50 koji uzmu sve kruhove, optuže ga da je nemilordan i da je protiv sirotinje. Upravo je to i situacija sa zastupnicima nacionalnih manjina. Svega 18% pripadnika nacionalnih manjina koristi navedeno posebno biračko pravo, dok ga 82% pripadnika manjina ne koristi, no i usprkos navedenoj činjenici koja dokazuje da je to posebno pravo potrošeno, nepotrebno, štetno i ne odražava volju manjinskih birača, mi i dalje imamo u Saboru osam manjinskih zastupnika, od kojih kolo vode dvojica bahatih, arogantnih, nekulturnih i bezobraznih profesionalnih manjinskih uhljeba Pupovac i Radin, koji se lažno percipiraju kao predstavnici manjina (iako to nisu), i čine samo štetu pripadnicima manjina svojim ponašanjem.

DU
Deleted user
19:11 27.09.2017.

Gospodjo Baric jeli prikladno ili neprikladno o tome ce odluciti narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije