Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE NISMO IZUZETAK

Milinović: Svinjska gripa je u Hrvatskoj, zaražena pacijentica iz Splita

03.07.2009.
u 17:24

U Splitu je potvrđen prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj. Oboljela je šezdesetogodišnja žena koja se 1. srpnja vratila u Hrvatsku iz Australije, iz Sidneyja, gdje je bila u posjetu rodbini, rekao je jučer ministar zdravstva Darko Milinović na konferenciji za novinare. Drugog srpnja žena se zbog 38,8 Celzijevih stupnjeva tjelesne temperature, kašlja, grlobolje i drugih simptoma gripe javila infektologu u splitsku bolnicu, a da je zaražena virusom gripe A H1N1 potvrđeno je jučer četirima testovima u Nacionalnom centru za influencu u Zagrebu.

Bez provjere u Londonu
Nalaz neće ići na provjeru u europski centar za influencu u London, rekao je Milinović. Kako je prvi slučaj svinjske gripe ‘uvezen’ u Hrvatsku, ne očekuje se brzi prijenos s čovjeka na čovjeka ni epidemija nove gripe.

Dr. Nikola Bradarić, predstojnik Klinike za zarazne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split, kazao nam je kako će pacijenticu pokušati zadržati u bolnici na dodatnim pretragama, no ako ona ne bude htjela ne mogu je na to prisiliti.

- S njom je došao i njezin suprug kojemu ćemo također uzeti bris ždrijela i poslati ga na daljnju analizu da vidimo je li i on zaražen. I njemu ćemo predložiti da ostane u bolnici, a dat ćemo mu i profilaksu lijekovima - kazao je Bradarić.

U kontaktu sa suprugom
Voditeljica Epidemiološke službe zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Zorana Klišmanić kazala je kako se žena javila u bolnicu drugi dan nakon što se počela osjećati loše.

Uzeli su joj bris nosa i grla i poslali ga na analizu, a koliko je njoj poznato, pacijentica je bila u kontaktu jedino sa svojim suprugom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije