Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.12.2019. u 08:40

Ankete uoči izbora podcijenile su naročito Škoru, a i Milanovića, te ih ubuduće treba zabraniti jer ćemo umjesto demokracije imati anketokraciju

Jesu li nam predizborne ankete postale odlučujući politički putokaz, tako da zapravo imamo privid demokracije iza koje se krije anketokracija? Miroslav Škoro banuo je u predsjedničku kampanju upravo preko ankete i to plaćene javnim novcem po narudžbi HRT-a, i odmah je “ni kriv ni dužan” dobio ni manje ni više nego 9,4% glasova i postao ultimativni politički faktor. Lukavo osmišljeno, ali kako, zašto, čiji je on projekt i tko sve stoji iza toga, narod očito ne treba znati. Ali, ankete su Škoru možda stajale i ulaska u drugi krug.

Dvije posljednje, agencija Ipsos i Promocija plus, davale su mu uoči izbora 18 i 19,3 posto, što je protumačeno njegovom katastrofalnom prezentacijom na sučeljavanju. Ništa ne može objasniti toliki raskorak između anketnih i izbornog rezultata od 24,45%, što mu niti jedna anketa nije davala. Doduše, Croelecto agencije “2x1 komunikacije” provedena od 11. do 18. prosinca, te završena jutro nakon sučeljavanja, Škorin je rezultat pogodila u okviru statističke pogreške dajući mu 23,75% glasova. Predvidjeli su i pobjedu Zorana Milanovića, iako nešto skromniju nego je bila.

VIDEO Ivo Josipović o drugom krugu izbora

I u drugoj prosinačkoj anketi Croelecto je predvidio rasplet sličan izbornome, dok su ankete agencija Ipsos i Promocija plus pobjedu davale Grabar-Kitarović i to s razlikom kakva je na kraju bila u korist Milanovića. Sve tri ankete podcijenile su Milanovića, Ipsos čak za 5,25% uoči izbora, premda je i predsjednica dobila 2,45% manje. Promašene posljednje ankete Ipsosa i Promocije plus bile su možda posljedica i toga što su odrađene u dva tri dana zaključno s 19. prosincem, za razliku od ankete “2x1 komunikacije” od 11. do 18. prosinca.

Po tim anketama razlika između predsjednice i Škore bila je čak 6,2 i 8,6%, a stvarna 2,2%!? Je li to obeshrabrilo ili motiviralo Škorine birače? Također, uoči izbora u analizama anketa provlačila se teza kako Škoro malo-pomalo ugrožava Milanovićevu drugu poziciju, što je motivirajuće djelovalo na njihove birače. Osobito je čudan rezultat posljednje ankete agencije Ipsos koja je vodećem trojcu davala ukupno 66,5% glasovala, a dobili su 80,65% i u svim anketama od srpnja uvijek oko 70-ak posto. Očigledno je da minimalno u posljednjem tjednu, predizborne ankete treba zabraniti.

VIDEO Iva Puljić-Šego, Božo Skoko i Krešimir Macan: Plenković ima komotnu situaciju. Škoro je ispao, a Grabar-Kitarović je u drugom krugu

No, predsjednica se najmanje može žaliti na ankete. Njoj je očigledna slaba točka Zagreb, gdje je Milanović dobio 52 tisuće više od nje, s tim da je postotno manje glasova osvojila samo u Istarskoj i Međimurskoj županiji. Je li taj rezultat posljedica unutarstranačkog obračuna u zagrebačkoj organizaciji HDZ-a na čelu s prvim državnim inspektorom, a za koji je izabran posve pogrešan trenutak, povod i metoda, to treba prepustiti Andreju Plenkoviću i Andriji Mikuliću da traže odgovor. Na predsjednici je da shvati kako je ljudska lojalnost kvaliteta u privatnom životu, ali na državnoj funkciji, dobro je poentirao Milanović kad je rekao kako će on kao predsjednik biti lojalan samo Ustavu. Ali, i bivšem poslovnom partneru, zaboravio je dometnuti, odnosno privatnom ugovoru u kojem se obvezao čuvati njihove tajne i moguće sukobe interesa.

Premda, ako su kolači za Bandića krivi za katastrofu u Zagrebu, kako to da onda adventska kućica nije utjecala na Škorin rezultat. Ili opasni politički “slatkiši” s kojima je Milanović svojedobno hranio Marinu Lovrić Merzel, Željka Sabu, Josipa Perkovića... te svojim političko-pravnim bravurama pridonio, uvelike neopravdano, da se pravosuđe percipira ovisnim o politici. Na sučeljavanju je osuđenog organizatora udbaške likvidacije branio tezom o tomu koja bi država izručila svoga prvog obavještajca, kao da nikad nismo izručili prvog ratnika, a izručili bi i prvog predsjednika. I onda već dva-tri dana kasnije govori kako u Hrvatskoj neće biti građana prvog i drugog reda.

Predsjedničin drugi mandat ovisit će o tomu hoće li uspjeti pridobiti Škorine birače. Bizarno je da je u Vukovaru osvojila samo 500 glasova više od Milanovića, ili u Slavonskom Brodu tristotinjak. Uostalom, posljednji Škorin apel uoči izbora bio je: “Najgore što se Hrvatskoj može dogoditi povratak je lošeg premijera koji nas je zadužio, osiromašio, iselio i osramotio pred svijetom štiteći dvojicu udbaša”. Unatoč efektnom govoru sa snažnom dozom političkog erosa, opet inkluzivnom kao i u znamenitom inauguracijskom premijerskom govoru, ovaj put Milanović sasvim sigurno neće biti politički zavodljiv kao nekoć. Lijepo je čuti kad kaže da su ratovi završeni, iako znamo da sada treba i glasove onih koje do protekle nedjelje nije smatrao “normalnima”. 

Komentara 9

AN
anthropos
14:18 25.12.2019.

Eto vam hadezeovci, plenkovic je napravio situaciju da se glasa za Milanovića

BB
Bruno_Bear1
13:18 25.12.2019.

Abnormalni traži glasove onih koje je proglasio da nisu normalni. Sve je moguće

Avatar Fireworks001
Fireworks001
12:17 26.12.2019.

Normalno da on moj glas neće dobiti! 👎NIKADA!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije