Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Milanović: U Beogradu sam rušio zid šutnje

Vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
17.01.2013.
u 09:57

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je svoj jučerašnji posjet Srbiji i susret sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je svoj jučerašnji posjet Srbiji i susret sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

– Bilo je krajnje vrijeme da prekinemo zid šutnje. Naš je posao da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti i da idemo onamo kamo možemo ići – rekao je Milanović na početku sjednice.

Rastu cijene cigareta

Ministar financija Linić u raspravi o Zakonu o trošarinama rekao je da će bitno rasti cijene cigareta zbog usklađenja s propisima EU. Motorni benzin rast će oko 10 lipa, kazao je Linić.

– Građani neće plaćati više cijene energenata, jer smo dio izuzeli – kazao je Linić i dodao da će povećanje cijena za gospodarstvo biti od 1 do 2 posto, gdje se troši energija. Uvođenjem trošarina u električnu energiju, koks i plin ne bi trebalo utjecati na poslovanje tvrtki i na krajnje cijene, kazao je Linić.

Ministar Tihomir Jakovina u raspravi o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu kazao da će se ukinuti programi raspolaganja i novi osnovni oblik je zakup i zakup za ribnjake na 50 godina. – Zakonom se uređuje da sredstva 50 posto idu jedinicama lokalne samouprave, a 50 posto u proračun – rekao je Jakovina. – Kroz ovaj zakon ubrzat ćemo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i uvest ćemo veću disciplinu u raspolaganje zemljištem, to će pospješiti i postupak okrupnjavanja – rekao je Jakovina te dodao da će se ovim promjenama pospješiti otvaranje novih radnih mjesta i dobiti veća kvaliteta proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.

Kaos u korištenju poljoprivrednog zemljišta

Milanović je kazao da će o ovom zakonu biti rasprave jer je to "strateški resurs". – Zemljištem se upravljalo na sublokalnoj razini, to je pogrešan primjer decentralizacije, što je bio kaos – rekao je Milanović te dodao da se mora znati tko što radi. – Treba spriječiti ilegalno mešetarenje jer mešetarenje može biti i legalno – rekao je Milanović. – Ako cijena kvadrata poraste sa 1 na 100, onda to ne smije ići samo jednoj osobi – kazao je Milanović i dodao da su se tisuće hektara dijelile, a da se ne zna kome.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić u raspravi o Zakonu o cestama rekao je da se te promjene donose zbog "kaosa" kod ugovaranja poslova bez osiguranih sredstava.  – Ovim zakonom omogućavamo nastavak gradnje ondje gdje su stali radovi – kazao je Dončić i dodao da će se nastaviti gradnja Podravskog ipsilona, ali tek nakon što se ishode svi uvjeti gradnje. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica kazao je da su ovim činom "odmrznuli" 12 projekata koji se nisu mogli graditi.

Milanka Opačić u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu kazala je da se napravila razlika između dugotrajnog i kratkotrajnog volontiranja. – Volontiranje će biti bolje mjerljivo – kazala je Opačić i dodala da bi ovim zakonom volonteri trebali imati više koristi od svoga rada.

"Pristup širokopojasnom internetu neki već smatraju novom generacijom ljudskih prava"

Ministar Siniša Hajdaš Dončić u raspravi o Prijedlogu zaključka u vezi s Projektom objedinjavanja svjetlovodne infrastrukture u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Hrvatske rekao je da velika većina država u EU ima mnogo veću gustoću pristupu širokopojasnom internetu.

– Cilj naše strategije i njezine provedbe jest stvaranje mogućnosti da svi imaju pristup novoj generaciji širokopojasnog interneta – kazao je Hajdaš Dončić te dodao da je trenutačna pokrivenost samo 15 posto, što odgovara napučenosti četiri najveća hrvatska grada.

Naveo je da će operateri imati "interes" ulagati samo u najnapučenijim dijelovima Hrvatske, čime će biti pokriveno samo 30 posto stanovništva, a za ostale prostore "treba poticati" izgradnju širokopojasne mreže. Milanović je kazao da je Hrvatska jedna od rjeđe naseljenih država, što "cijelu ovu priču poskupljuje", ali i dodao da u velikim gradovima živi više od 30 posto stanovništva. – Pristup širokopojasnom internetu neki već smatraju novom generacijom ljudskih prava – kazao je Milanović.

Prezentaciju projekta objedinjavanja svjetlovodne EK infrastrukture u državnom vlasništvu možete pogledati OVDJE.

Vlada otpisala dugove sedam trgovačkih društava

Ministar Hajdaš Dončić kazao je da će se u travnju ostvariti svi preduvjeti da koncesionar može početi "konzumirati" svoj ugovor za izgradnju novog putničkog terminala. – Nakon toga koncesionar ima tri godine za izgradnju. Čak smo brži od Francuza - rekao je Milanović.

Vlada je otpisala dugove sedam trgovačkih društava, a Slavko Linić je rekao da se to većinom odnosi na kamate. Najveći iznos odnosi se na Nacionalni park Plitvička jezera, gdje je kamata više od 67 milijuna kuna, kazao je Linić.

"Pet do 12 za kupnju zgrade u Bruxellesu"

Vlada je usvojila i prijedlog odluke za kupnju zgrade za smještaj diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske u Bruxellesu. – U situaciji smo pet minuta prije 12 za osiguravanje prostora u Bruxellesu – kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i dodala da se u kupnju zgrade krenulo još 2004. godine.

– Misija punopravne članice pri EU ne može funkcionirati u sadašnjem prostoru u najmu – rekla je Pusić. – Da se odluke ne bi donosile bez nas, moramo biti na licu mjesta – kazala je Pusić te dodala da su sredstva za zgradu planirana u proračunu za 2013. godinu.

Vlada je raspustila općinska vijeća Zlatara, Kraljevca na Sutli i Pribislavca, a novi izbori održat će se kada i redovni izbori, objasnio je ministar Arsen Bauk.

Na zatvorenom dijelu sjednice raspravljat će se o davanju suglasnosti za otvaranje konzulata u RH te o kadrovskim pitanjima.

Ključne riječi

Komentara 71

CH
chiko
11:14 17.01.2013.

havana prvo kažeš "autocestu je izgradila sdp-ova vlada" a onda: "autocestu je u stvari izgradila Europa". Tu nešto ne štima. Osim toga, sdp-ova vlada je bila na vlasti 4 godine, a autocesta se nije gradila samo 4 godine. Daj malolo razmisli kad nešto pišeš.

DU
Deleted user
11:20 17.01.2013.

Ne mogu drugačije razmišljati nego, ako nisu u stanju progurati u zakon, sve što se kosi s hrvatskom tradicijom, istinski mantijaši pod paskom svevidećeg oka smijeniti će ih taj čas. Ovakve lizoguzačke radnje nisu dostojne jednog šefa države.

HA
havana
10:48 17.01.2013.

17.01.2013. u 10:44h zeljkonl1 je napisao/la: isao dati raport Dacicu...i videti metropolu,jedinu na Balkanu... --------------------------------- berlin je metropola. u beogradu su ljudi gladni. nije milanović davao raport nego je išao provjerit dali su ovi vaši sposobni civilizirano održati radni sastanak.. u zadnje vrijeme u briselu više nisu sigurni kuda ide srbija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije