Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBROSUSJEDSKI ODNOSI

Milanović predložio Plenkoviću da Janša predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu

Koprivnica: Nakon sjednice Gradskog vijeća Zoran Milanović obratio se medijima
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
09.12.2020.
u 16:46

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta, navodi se.

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se priopćenjem vezano za najavu premijera Andreja Plenkovića da će slovenski premijer Janez Janša predstavljati Hrvatsku na sutrašnjem sastanku Europskog vijeća jer je predsjednik Milanović odlučio da neće ići zbog sadržaja sastanka. Kako je rečeno, Milanović se zahvalio i predložio da to bude slovenski premijer. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem povodom sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća. 

Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama. 

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.

Prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću,  Predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti", navodi se u priopćenju. 

VIDEO: Katarina Peović o razlazu na ljevici

 

Komentara 6

K1
Kalimero_12
21:33 09.12.2020.

Pametna odluka, jer Janša je pravi političar i prijatelj Hrvatske, koji je dao veliki doprinos još kao vođa slovenske mladine rušenju srobslavije i uspostavljanju slobodne Hrvatske i Slovenije

DU
Deleted user
20:03 09.12.2020.

Mislim da smo trebali ovlastiti Merkel da nas zastupa u Bruxellesu. Nakon Bruxellesa neka nas zastupa i u Zagrebu.

AM
America
19:57 10.12.2020.

Spizdio ih je Trump obojicu! Mora ih Janša zamijeniti! Yuma Jadran...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije